El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha afirmat que el rei Felip VI "tanca els ulls davant d'un important nombre de persones que no s'identifica amb Espanya, amb la seva unitat i la seva bandera" i ha recordat que en l'ADN de catalans i bascos "està interioritzat" que l'ensenya espanyola "s'ha utilitzat contra determinades ideologies i està associada a un concepte d'Espanya centralitzador i negador de la diversitat".

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Esteban s'ha referit, d'aquesta forma, al discurs realitzat pel Rei en la tradicional celebració de la Pasqua Militar al Palau Reial, en la que va assegurar que l'ensenya espanyola és la "bandera de tots", que reflecteix "la diversitat", simbolitza" al conjunt de la nació, i és signe de la seva sobirania i independència, de la seva unitat i integritat".

"Al Rei li continua passant el mateix en tots els seus discursos, continua negant un fet evident i és que hi ha un important nombre de persones que no s'identifiquen amb Espanya, amb la unitat d'Espanya i amb la bandera. Això és així, i voler tancar els ulls, i dir que aquest és el símbol, la unitat i alguna cosa que ens representa a tots, bo, ja que hi ha molta gent que no se sent representada amb aquesta bandera", ha indicat.

A més, ha recordat que aquesta bandera "s'ha utilitzat contra determinades ideologies i està associada a un concepte d'Espanya centralitzador i negador de la diversitat". "I això està interioritzat en l'ADN de molta gent a Catalunya i Euskadi. Voler fer la de l'estruç i posar el cap sota terra, una vegada més, no m'estranya. És el que ve fent el Rei i tampoc no espero res d'ell, però no es correspon amb la realitat de l'Estat", ha afegit.

República o monarquia

Aitor Esteban creu que el monarca "no fa la seva funció", i ha recordat que ell, "per concepte", creu més en una república, però, si hi ha una monarquia parlamentària, tampoc no és un sistema amb què vagi a manifestar-se "a la contra, sempre que tingui algun sentit i utilitat".

"Podria tenir-la?, potser sí, en un Estat complex, com és l'espanyol i amb el qual, a través de determinades connexions històriques, es podria intentar armar d'una manera més còmoda per a tot el món, una convivència i una institucionalització dins de l'Estat", ha apuntat.

No obstant això, ha preguntat "si això ho està proporcionant la monarquia parlamentària espanyola en aquest moment". "Jo crec que, no sincerament. El mateix que s'està fent ara, es podria estar fent perfectament amb una república. Llavors, aquest plus que potser podria donar la monarquia parlamentària i que, evidentment, suposa un altre tipus de discursos, no ho està fent, però tampoc no espero res. Ja porta uns quants anys en el càrrec (Felip VI) i els discursos continuen sent els mateixos que feia el seu pare", ha conclòs.