Patrícia Plaja, la nova portaveu del Govern d'ERC-JxCat, és des de fa temps un rostre conegut arran de la comunicació que van fer els Mossos d'Esquadra durant la gestió de la crisi dels atemptats del 17-A. Fins aquell moment era la persona de referència per als periodistes de successos i el vincle entre els mitjans i el cos dels Mossos d'Esquadra. Però el 17-A tot canvia.

Tot canvia de portes enfora. Però de portes endins, Plaja ha hagut de fer front als moments més convulsos del cos, passant fins i tot per una destitució, i per tant, la lluita del dia a dia no difereix gaire del que havia estat fins aquell moment.

Patrícia Plaja, 39 anys, periodista de vocació, irromp a Mossos després de passar per la premsa escrita i de cobrir la informació de successos des de la Cadena SER. En un moment en què l'oficina de comunicació de Mossos fa un gir i incorpora a periodistes per atendre la premsa, més enllà dels agents, Plaja entra com a responsable de la Metro Sud. I d'allà salta a investigació criminal per ser la responsable de la unitat de Mossos que més notícies genera i més complicades són de gestionar.

Marc Homedes, actual cap de premsa de Protecció Civil, en funcions encara com a director de comunicació d'Interior, i excap de premsa dels Mossos d'Esquadra en l'època del tripartit, s'hi fixa i la fitxa l'any 2008. I junts van fer un tàndem perfecte per dotar Interior d'un pla de comunicació en situacions de crisi que els ha valgut diversos premis i el reconeixement tant nacional com internacional.

Plaja posa en marxa el Twitter dels Mossos. Ara una eina indispensable, però que va aixecar molts dubtes en un principi dins el cos i entre els periodistes mateix. Però una eina que ha demostrat ser implacable. El temps li ha donat la raó.

Patrícia Plaja portavoz del Govern - Jordi Play

La portaveu del Govern ha estat sota les ordres del major Josep Lluís Trapero, que li ha donat tot el seu suport en aquest pas que fa ara, i al servei de 8 consellers: Joan Saura, Felip Puig, Ramon Espadaler, Jordi Jané, Joaquim Forn, Miquel Buch, Miquel Sàmper i per només uns dies, Joan Ignasi Elena.

La setmana passada, mentre feia broma amb la seva mare que el nou Govern buscava una dona periodista com a portaveu, rebia la trucada del president Pere Aragonès. I poc després l'oferiment per ser la portaveu. "Vaig pensar que era una broma", diu honesta, espontània i sense complexos. Tal com és ella. I accessible fins un punt. No té WhatsApp i no sempre respon... I és que Plaja és tot un caràcter, amb carisma i bon fer, que es menjarà la pantalla els dimarts després de la reunió executiva del Govern quan comparegui. 

No serà només la veu del Govern. Està ja treballant en el nou model comunicatiu que avança a ElNacional.cat i que replica el model que actualment hi ha a Mossos d'Esquadra, basat en la comunicació de crisi. I no descarta que en algunes conselleries també hi hagi la figura d'un portaveu.

Com serà la comunicació del Govern?

El que hem de fer és tenir una comunicació que es basa, bàsicament, en la transparència, el rigor i la claredat. El llenguatge és molt important. La manera en com parlem a la gent. No es tracta que soni molt bé, es tracta que s'entengui. No perquè la gent no tingui capacitat per entendre-ho si ho expliques en paraules molt ben sonants, sinó perquè hem de parlar el llenguatge del carrer, perquè és el Govern del poble. S'ha de trobar l'encaix entre el discurs institucional i el llenguatge de la ciutadania. El que jo puc aportar és obrir la comunicació de la mateixa manera que s'ha fet a Mossos. 

Amb nous formats de comunicació?

S'ha parlat molt de Plaja com a portaveu. I és veritat que tindrà les funcions de portaveu, però ve a sumar-se a un equip que va a buscar nous canals de comunicació institucionals perquè la veu del Govern, no només la veu d'aquesta portaveu, sinó institucions catalanes a escala individual, ho estan fent molt bé. Però en l'àmbit de conjunt també ha d'arribar el relat de la feina que fa el Govern i buscar les diferents maneres de comunicar a tots els nivells i a tota la gent.

Es fa un salt qualitatiu de modernització de la institució en aquest sentit?

Correcte. La portaveu del Govern soc jo, però no ha de ser excepcional i no s'han de buscar en cap cas derivades, explicacions, polítiques al fet que, més enllà que s'escolti el president, el vicepresident, els consellers i a la portaveu del Govern; hem de normalitzar veure portaveus tècnics. Com ha sigut, per exemple, el Sergio Delgado de Protecció Civil, o l'Ismael Penya de Processos Participatius. Que hi haurà una coral de molta gent? No. El model per excel·lència de la comunicació de crisi és que la persona que més sap del tema, que ho està treballant a nivell mitjà, parli per explicar el que està passant. No ha de ser excepcional que passi en el dia a dia.

Patrícia Plaja portavoz del Govern - Jordi Play

Tot això a mitjà termini?

No és una cosa d'un dia ni de dos, és una cosa a llarg termini, però a la llarga ha de ser normal que gent que no té un càrrec polític, però que coneix molt el tema, parli i ho expliqui directament a la ciutadania. Sols, acompanyats de la portaveu, acompanyats del conseller de torn... però això no ha de ser excepcional. Hem de deixar espai que l'administració trobi els millors professionals que sàpiguen comunicar directament a la ciutadania. Salvant totes les excepcions amb la pandèmia, hem normalitzat veure aquests perfils. Això també ha d'acabar passant en el dia a dia. 

El model de Mossos?

El mateix que a Mossos. Hi ha un portaveu que és el comissari Joan Carles Molinero que parla en nom de tots els Mossos. Però quan tu vols fer un tema concret d'investigació criminal, t'ha de parlar la persona que més sap d'investigació criminal. I quan vols fer un tema de la seguretat a Barcelona, t'ha de parlar el policia que més en sap. Això s'ha de replicar al Govern.