La pilota, els canelons de Sant Esteve, la fira de Santa Llúcia i les llums nadalenques tenen des de fa uns anys un nou company de viatge. La ja tradicional polèmica que acompanya el pessebre conceptual que l'Ajuntament de Barcelona exhibeix a la plaça de Sant Jaume. Enguany, la instal·lació evoca un vell traster amb una pila de caixes amb figures clàssiques del pessebre i de les festes. 

En aquesta ocasió, l'artista encarregada de dissenyar el pessebre és Paula Bosch. Es tracta d'una composició de capses elaborades amb diversos materials farcides d'objectes d'ús i consum habitual en aquestes dates, com són els galets, les copes de cava, les figuretes del pessebre, els arbres de Nadal o la molsa. A la cara oposada s'hi reprodueix la silueta de Barcelona il·luminada. 

Tot i que encara no s'ha inaugurat oficialment i segons explica el mateix Ajuntament no està acabat del tot, les crítiques no s'han fet esperar. PP i Cs exigeixen que es recuperi el pessebre tradicional, que també s'ha fet els darrers anys, i que s'exposa al Museu Marès. A través de les xarxes socials els regidors de tots dos grups municipals han ridiculitzat l'obra. "Benvinguts al servei gratuït de recollida d'andròmines velles", ha escrit Luz Guilarte, de Cs. Per la seva banda, el popular Josep Bou ha lamentat: "Colau munta una performance amb el pessebre-traster per evitar el sentit religiós del Nadal". 

Des que és alcaldessa, és a dir des del 2015, que Colau va decidir impulsar una modernització del clàssic pessebre. Una decisió acompanyada de polèmica des del primer dia. A més de les sonores crítiques, són molts els ciutadans encantats amb la proposta. Per Sant Jaume hi han desfilat exposicions que han anat des de llibres desplegables, a boles de neu transparents, siluetes de les figures del naixement o una taula parada on les cadires representaven el nen Jesús, Josep i Maria, el bou i la mula, el caganer i companyia.