L'esborrany de la Llei de Prevenció i Gestió dels Residus i d’Ús Eficient dels Recursos de Catalunya en què treballa el Govern estudies en noves maneres de fomentar el reciclatge i la reducció de la producció de residus, una d'elles posa en el punt de mira les burilles de les cigarretes. Segons informa el programa de TV3 Planta Baixa, la Generalitat planteja cobrar 20 cèntims més per cada cigarreta d'un paquet de tabac, el que deixaria el producte 4 euros més car. Els fumadors, però, podrien recuperar aquests diners si tornen les burilles resultants d'aquell paquet de tabac, en un sistema semblant al del retorn d'ampolles de vidre. 

Des de la Conselleria d'Acció Climàtica s'està estudiant un sistema de devolució de burilles que es basarà en el fet que el preu del paquet de tabac incrementarà en quatre euros, 20 per cigarreta. Aquests diners seran un dipòsit, que en el cas que es retornin les burilles tornaran a les butxaques dels fumadors, si no passaran a les arques de la Generalitat. En els estudis preliminars que s'està fent de la mesura, es calcula que es podria recaptar 154 milions d'euros en el cas que es retornessin el 90% de les burrilles. 

Tot i això, es tracta d'un projecte que està en fase d'esborrany i hi ha diversos detalls que encara no han transcendit. Per exemple, el supòsit parla dels paquets de tabac amb cigarretes, però que passaria amb el tabac de liar? El director de l'Agència Catalana de Residus, Isaac Peraire, a TV3, ha assegurat que tota mena de burilles es poden retornar en aquest sistema, però no se sap quina quantitat se sumaria al cost del paquet d'aquest tabac, on el nombre de cigarretes que s'extreu no és tan exacte. Peraire que el projecte tot just s'està en el procés de debat, tanmateix, ha defensat que és una mesura "factible".

Guerra al plàstic

La nova legislació no només es fixa en les burilles. Altres productes també seran tractats diferent. Per exemple, l'esborrany de la llei planteja crear un impost que gravi productes com les càpsules de cafè o els gots de begudes per emportar, que no siguin compostables o no es puguin fer servir més d'una vegada. Altres productes com les piles o les bateries d'un sol ús es veurien afectats pel mateix impost. 

Tot per ara forma part d'un esborrany, com recorda Perarire, per tant, la seva aplicació és encara molt llunyà. De manera que en un futur el projecte es pot modificar i es podran saber més detalls del seu funcionament, així com si té prou suport per convertir-se en una nova normativa a Catalunya.