Amb la convocatòria d'eleccions anticipades per part del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hi ha hagut un bon grapat de projectes de llei que no podran tirar endavant. Una d'aquestes lleis és la de l'oblit oncològic, anunciada fa poques setmanes i amb la qual el PSOE ha basat bona part de la seva campanya per les municipals i autonòmiques. Aquest dimarts, la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer (FEPNC) ha lamentat que, amb l'anunci de l'avançament electoral el pròxim 23 de juliol i la consegüent dissolució de les Corts Generals, es paralitza la legislació del dret a l'oblit oncològic, i afirmen que el seu retard suposa continuar amb la discriminació als supervivents de càncer.

El dret a l'oblit oncològic estava previst que s'aprovés el 6 de juny amb la finalitat que les persones que hagin superat el càncer fa més de cinc anys no tinguin problemes amb les entitats financeres a l'hora de sol·licitar una hipoteca o una assegurança. La Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer (FEPNC) ha destacat la importància d'una mesura urgent que busca atorgar igualtat de drets i oportunitats a les persones que han superat el càncer. Aquesta mesura se centra a garantir la igualtat d'accés a assegurances, préstecs hipotecaris i altres oportunitats financeres. Cal esmentar que països com França, Luxemburg, Països Baixos i Portugal han aplicat aquesta mesura des de fa diversos anys.

La FEPNC també ha assenyalat que, si bé la seva legislació representa un gran avanç, encara queda molta feina per fer. Per exemple, és necessari eliminar la discriminació en l'àmbit laboral quan els supervivents busquen ocupació, així com en l'àmbit acadèmic i en unes certes proves d'accés per ingressar a les forces de seguretat de l'Estat. Amb la finalitat de visibilitzar aquesta realitat i acabar amb l'estigma social, la FEPNC va dur a terme un estudi en el qual va recopilar casos de discriminació a través de les seves 22 associacions de pares de nens amb càncer per tot Espanya. Per tant, insten que es legisli aquest dret al més aviat possible, independentment del resultat electoral que es produeixi el pròxim 23 de juliol.

L'estudi revela que el 41% dels supervivents de càncer infantil que van intentar contractar una assegurança de salut o de vida van ser rebutjats per les asseguradores. Pilar Flores, gerent de la Federació Espanyola de Pares de Nens amb Càncer, comenta que "paralitzar la llei del dret a l'oblit oncològic suposa continuar donant curs a la discriminació que viuen diàriament els supervivents de càncer". A més, l'estudi destaca que el 49% dels enquestats que compten amb una assegurança s'han vist obligats a ocultar el seu historial de càncer per evitar el rebuig financer. D'altra banda, el 51% d'aquells que han aconseguit contractar una assegurança, hipoteca o préstec tenen condicions especials, com ara primes més altes.