L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, ha assegurat que la seva intenció al cap davant del PSC serà "sacsejar" el partit i pilotar un "gir a l'esquerra" per "liderar" aquest espai polític, encara que sense plantejar-lo com una "competició" amb el futur partit que impulsa Ada Colau.

En declaracions a Efe, la viceprimera secretària del PSC i aspirant a les primàries ha defensat que els socialistes catalans han de fer "un esforç de clarificació del missatge" i confiar en que la seva proposta política és "sòlida, solvent i avalada".

"Vull fer el pas d'abanderar aquesta alternativa que ha de ser de suma, però que ens ha de permetre sacsejar l'estructura del partit. Això vol dir fer canvis interns que són importants, però també en estructures, dinàmiques, maneres de projectar el nostre missatge i de fer-ho més creïble i donar un gir a l'esquerra", ha afirmat l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet.

Conscient que el PSC ha perdut part "important" de la militància i dels seus votants, que els resultats són "estables, però no són bons", o de l'"elevada" mitjana d'edat dels seus votants, ha opinat que "alguna cosa cal fer i cal fer-la entre tots". "Els nostres votants", ha argumentat, "ens demanen que donem un gir a l'esquerra i siguem molt més contundents al llançar missatges en aquesta direcció. I hem de fer-ho sense cap dubte".

Tripartit?

Preguntada sobre si estaria disposada a que el PSC formés part d'un tripartit d'esquerres al costat dels 'comuns' i ERC, Parlon ha admès que les possibles "aliances d'esquerra per configurar un govern amb majories alternatives a l'independentisme" és "una possibilitat que cal explorar". Però sempre que fora, ha matisat, en una "posició de força" per part del seu partit. "M'agradaria que el PSC liderés aquesta aliança i no fes de crossa de la mateixa", ha insistit.

Parlon, que ha ironitzat amb els molts "perfils" que se li adjudiquen, com "podemita, catalanista, independentista o susanista", ha recordat que aquesta prioritat de viratge a l'esquerra també ha d'anar acompanyada d'una recuperació dels "vincles" amb el socialisme més catalanista, que "ha de poder tornar" al partit.

"El PSC no qüestiona que Catalunya sigui una nació"

"El PSC és catalanista, però no és rupturista. No ha de renunciar a la seva catalanitat, però al mateix temps ha de plantejar una solució, que passa per votar un acord que ens interpel·li a tots i amb garanties democràtiques: la reforma federal", ha esgrimit.

Un "catalanisme constructiu" que "creu en la plurinacionalitat de l'Estat i que no qüestiona que Catalunya sigui una nació, però això no vol dir que no podem conviure en un marc federal quan els nostres elements de singularitat identitària estiguin reconeguts i que podem millorar el nostre finançament".

Per això, ha censurat el camí d'"unilateralitat" que suposaria un referèndum unilateral, ja que no creu que aquest sigui l'instrument que vulgui plantejar el president català, Carles Puigdemont, al qual veu amb "voluntat d'acordar una consulta".

I ha rebutjat unes possibles eleccions constituents: "Si anem a aquestes eleccions, ens tornarem a trobar igual que a les eleccions (plebiscitàries) del 27S. Constituents per declarar unilateralment la independència? Aquí no hi ha camí possible".