Ni a Birmània ni el primer dia de la seva estança a Bangladesh, però finalment el papa Francesc ha pronunciat el terme rohingya, després d'una trobada amb un grup d'aquesta perseguida minoria musulmana en la qual va escoltar les seves dramàtiques històries.

"La presència de Déu avui també es diu rohingya. Que cada un tingui la seva resposta", va dir Francesc en italià després d'haver mantingut una trobada amb 16 membres de la minoria que procedien dels camps de refugiats a la província bengalí de Cox's Bazar, on s'han assentat en fugir de la brutal persecució que pateixen a Birmània.

"Potser podem fer poc per vosaltres, però la vostra tragèdia té molt espai al nostre cor. Per a aquells que us han fet mal i sobretot per la indiferència del món, us demano perdó. Perdó", va dir Francesc després d'haver saludat i escoltat un a un aquests desplaçats mentre els sostenia les mans.

Fins ara i per consell de l'església local birmana, Francisco havia evitat dir aquesta paraula, ja que a Birmània podia haver suscitat les reaccions violentes d'alguns extremistes.

Però avui ha conclòs pronunciant la paraula rohingya després de la trobada interreligiosa en què va participar en el jardí de la seu de l'arquebisbat amb representants de musulmans, budistes, hinduistes i altres cristians.

"Déu va fer l'home a la seva imatge i semblança. Tots nosaltres som aquesta imatge. Aquests germans i germanes també. Ells són imatge del Déu vivent", va assegurar.

El pontífex va demanar "d'ensenyar al món què és el que fa l'egoisme amb la imatge de Déu. Hem de continuar ajudant-los i moure'ns perquè es reconeguin els seus drets".

Aquests desplaçats de l'estat birmà de Rakhine van saludar Jorge Bergoglio, que es va aturar amb cada un d'ells per intercanviar algunes paraules.

Dues famílies colpejades per la persecució

El director de Càritas, James Gómez, va explicar que es tractava de dues famílies, un grup de 16 persones en total, entre elles dues dones i un nadó i una nena òrfena. Vestida amb una faldilla vermella amb grans cercles blancs Sahwat Ara, de 12 anys, va explicar als periodistes que havia perdut els seus pares, els seus dos germans i dos oncles en un atac de l'Exèrcit birmà el 28 d'agost.

Va poder escapar al costat del seu oncle Jaffar Alam, de 24 anys, que va quedar ferit de bala i mostra la seva enorme cicatriu al braç, però va tenir més sort que els 30 que va capturar l'exèrcit aquell dia i que van ser afusellats, segons va explicar el jove rohingya.

Mohammed Ayub, 32 anys, va veure com també mataven el seu fill de tres anys i Abdul Fyez, de 35, va perdre el seu germà també en mans dels militars.

Aquestes són les històries que un a un van explicar al papa, que els agafava les mans, i amb l'ajuda d'un traductor anava escoltant les tragèdies que han passat i que continuen patint.

El papa escoltava en silenci amb cara seriosa i sense deixar anar les mans d'aquestes persones i a Sahmat li va posar les mans al cap com en senyal de benedicció i la va acomiadar amb una carícia. També les dones es van retirar el vel que els cobria i van explicar al papa el drama que han viscut.

Van arribar a la seu de l'arquebisbat una mica perduts, amb els vestits més dignes que havien salvat de la seva fugida de la regió de Rakhine i acompanyats per dos traductors de Càritas.

Asseguts en una zona reservada de l'arquebisbat, entre les més properes al pontífex, d'on es va celebrar la reunió ecumènica i interreligiosa, van esperar a poder saludar Francisco, de qui sí que havien sentit parlar, va assegurar el president de Càritas Bangladesh, Gervas Rozario.

El bisbe de Chittagon, Moses Costa, va confirmar a alguns mitjans durant la missa del matí que el papa havia mostrat el seu interès per anar als campaments de refugiats a Cox's Baz, "però que el Govern no ho hauria permès per qüestions de seguretat, però sí que va permetre portar un grup de rohingya perquè el papa els pogués trobar".

Les persones que va saludar el papa procedeixen del campament de Balukhali, a la província de Cox's Bazar, on van arribar després de l'ofensiva dels militars birmans a l'agost. Rozario va explicar que es va elegir a aquestes tres famílies a l'atzar entre els més de 200.000 rohingyas als quals se'ls distribueixen cada 15 dies l'ajuda humanitària i de primera necessitat.