"Els governs que acostumen a queixar-se no són massa democràtics: Cuba, la Xina...", així de contundent ha sigut Elisenda Calvet, professora de Dret Internacional Públic de la Universitat de Barcelona (UB) i experta en la política de l’ONU en matèria de Drets Humans, entrevistada al Via Lliure de Rac1 sobre l'informe del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides que exigeix la llibertat dels presos polítics.

Preguntada per la reacció del govern espanyol, Calvet ha comentat que "tenint en compte la seva reacció, es pot comprovar que no ha agradat un informe com aquest". El govern de Pedro sánchez va demanar la inhabilitació de dos dels cinc membres​  que van participar en l'informe.

Calvet també s'ha pronunciat sobre les crítiques que l'executiu espanyol ha llançat sobre el grup de treball de l'ONU reconeixent que "tots els arguments dels denunciats els han agafat". "Hi ha inexactituds, però el que importa és el tema de les detencions. Espanya ha pogut al·legar, i van respondre amb 55 pàgines seguint el procediment", ha matisat.

Per últim, Calvet ha volgut reivindicar la importància i el prestigi dels professionals de les Nacions Unides que treballen en l'elaboració d'aquesta mena d'informes: "Les persones que han fet l'informe són gent reconeguda, amb una trajectòria".