La Generalitat valenciana ha sancionat amb multes de 4.000 euros dos participants en una marxa del partit d'ultradreta España 2000 el 12 d'octubre a València, per exhibir banderes franquistes a la via pública. 

Són les primeres sancions que s'imposen per actes d'enaltiment del feixisme, que estan tipificats com a infracció molt greu en la llei valenciana de Memòria Democràtica i amb una multa prevista d'entre 2.001 i 10.000 euros. Segons han assenyalat fonts de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, les multes són pioneres a l'Estat espanyol.

El procediment sancionador es va iniciar a partir d'una denúncia de la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià per l'exhibició pública de banderes amb escut franquista durant la polèmica manifestació.

Les resolucions de sanció declaren les dues persones, autores de l'exhibició de banderes franquistes a la via pública i "per tant, de l'exhibició d'elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes", de conformitat amb l'article 39.1 de la Llei 14/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de memòria democràtica.

Els denunciats van presentar al·legacions, que van ser desestimades, en les quals "no neguen els fets ni la seva participació, sinó que sol·liciten l'arxiu de l'expedient en entendre que aquests fets no són constitutius de la infracció imputada i que no hi ha cap dada que acrediti la seva assistència a la manifestació".

Al·legaven que en el reportatge fotogràfic aportat "només apareixen banderes d'Espanya amb el lema 'Govern dimissió' i que la bandera amb l'àguila de Sant Joan no és ni preconstitucional (vigent des 1977-1981), ni anticonstitucional (ja que l'escut apareix a la Constitució Espanyola)".

Les resolucions detallen en canvi que "l'exhibició d'elements contraris a la memòria democràtica i a la dignitat de les víctimes a la manifestació del barri de Benimaclet, al costat de l'exhibició de simbologia nazi, la bandera de la falange, les salutacions feixistes i les torxes, converteix aquesta manifestació en un acte de promoció i exaltació en públic de la dictadura franquista".

"Per tant -afegeixen-, per als que van ocasionar un greuge al règim de llibertats i al sistema democràtic de l'Estat espanyol, la repetició de futur ha de ser previnguda i evitada pels poders públics".

Asseguren que "comporta un perjudici agreujat de l'ordre constitucional i de la convivència democràtica, ja que es tracta d'una conducta que ha tingut lloc a recer de l'exercici de drets constitucionals, com són el dret de llibertat d'expressió, reunió i manifestació, amb evident extralimitació en el seu exercici en celebrar-se la manifestació amb una finalitat diferent de la comunicada a la Delegació de Govern i en contra de la Constitució i les lleis".