"Cal més transparència en l'assignació de les subvencions de caire social". Així de contundent s'ha mostrat Jordi Cerezuela, president del Consell Social de l'Observatori de la Discapacitat Física, i durant la pandèmia, coordinador per la Generalitat de les residències de gent gran. Ara, els reptes dels serveis socials de Barcelona i els municipis catalans són la pandèmia i les seves conseqüències.

Catalunya, a la cua

Segons les últimes dades oficials del Ministeri de Drets Socials, des de començament d'any, 43.381 persones van morir a les llistes d'espera de la dependència (26.212 dependents amb dret pendents de prestació i 17.169 pendents de resolució de grau) a l'Estat espanyol. Les Comunitats amb més dependència, persones pendents de rebre prestació, són Catalunya (31,8%), La Rioja (31,2%) i Canàries (27,5%); i les que menys Castella i Lleó (0,15%), Ceuta (3,3%) i Navarra (4,1%).

L'Aragó i Astúries han estat les que en un percentatge més alt han reduït la llista d'espera en un 36,7% i 33,7% respectivament. Les Canàries (+24,2%), Múrcia (+14,1%), La Rioja (+12,5%) i Catalunya (+5,5%), malgrat haver rebut l'increment pressupostari, han augmentat la llista despera en aquest any. La burocràcia en els procediments no permetran que el govern compleixi l'objectiu de reducció de la llista d'espera en 60.000 persones compromeses en el pla de xoc.

Problemes principals

L'arribada de la pandèmia de la Covid-19 ha suposat un repte per a molts sectors de la ciutadania i un d'ells ha estat el dels serveis socials de Barcelona. Aspectes i temes com la gent gran, les drogodependències, la violència masclista, la discapacitat, la infància i adolescència, han patit una desatenció provocada pels efectes colaterals de la covid.

Pel proper 2022, Cerezuela defensa que "s'ha de plantejar una sèrie d'objectius i reptes com recuperar la proximitat dels serveis socials envers la ciutadania, agilitzar els tràmits burocràtics, així com de valoració, diagnòstic, tractament, suport o rehabilitació", entre molts altres temes.

I a partir d'aquí ens fem una sèrie de preguntes: Quins són els reptes i objectius de cara al 2022 dels serveis socials de Barcelona? Com ha afectat i està afectant la pandèmia en el funcionament dels serveis? Quins son els temes i serveis més demandats? Com es pot millorar l'atenció dels Serveis Socials de la ciutat? "Es necessita un major control per millorar l'eficàcia i eficiència a l'hora de donar les subvencions. Cal controlar que les ajudes econòmiques vagin destinades a la fi pactada en l'assignació i no a d'altres", subratlla Cerezuela. Durant el moment de pandèmia, Cerezuela ha aconseguit obrir residències amb capacitat per a 200 persones en només dues setmanes i confirma que és possible. 

 

Fotografia de recurs: Pla mitjà on es pot veure un grup de joves de l'Escola Vedruna i l'Associació Alba de Tàrrega, amb una cadira de rodes, analitzant l'accessibilitat a l'entrada de l'Ajuntament, el 25 de maig de 2021.