Set morts i un coma des del 2013. El cas Gürtel sembla estar maleït i avui una notícia inesperada s'ha sumat a aquesta saga de contrarietats. La mort de Rita Barberá és la cinquena que té lloc entre persones relacionades d'alguna manera amb aquesta trama de corrupció. Moltes de les incògnites, doncs, quedaran obertes i sense resoldre.

Bosses de marca

Rita Barberá, ex-alcaldessa de València i senadora va ser relacionada amb el cas el 2009, quan encara governava a la ciutat, després que la policia interceptés una conversa telefònica del president d'Orange Market (relacionada amb la trama), Álvaro Pérez, més conegut com El Bigotes, en què explicava a una altra persona que està a una botiga de Louis Vuitton "comprant-li una bossa a l'alcaldessa" perquè "no ens dóna res, però tampoc no ens fot".

Tot i que llavors ella va deixar anar que només faria declaracions "davant la Justícia", se la va veure acompanyant l'ex-president valencià Francisco Camps al judici precisament amb una bossa Louis Vuitton de color vermell. A més, el seu govern va ser assenyalat per haver fet adjudicacions sense fer concursos públics a empreses relacionades amb Gürtel, també quan el cas va sortir a la llum.

I no només això. Anys abans que esclatés el cas, entre el 2000 i 2003, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, presidida en aquella època per Barberá, va contractar a dit el cap de la trama, Francisco Correa, per 1,3 milions d'euros.

Aquest, però, no és l'únic cas que ha esquitxat l'exalcaldessa. Gürtel, el cas del Metro de València i Nóos els va poder esquivar, però no el cas Imelsa, pel qual havia de ser jutjada i pel qual, també, era precisament aquests dies a Madrid: per declarar davant del Suprem.

L'ex-tresorer del PP

Álvaro Lapuerta, que va ser tresorer del PP abans que Bárcenas, va caure just davant la porta de casa seva el 30 d'abril del 2013 i va quedar en coma perquè va patir un fort cop al cap que li va provocar hemorràgies cerebrals. Aquesta era la segona caiguda que patia el 2013.

El setembre d'aquest any, la Secció Segona del Penal va arxivar la causa contra ell en el cas Gürtel, després que els forenses certifiquessin la seva "demència sobrevinguda" als 88 anys. Ell era una peça fonamental per la resolució del cas per aclarir l'entramat econòmic que es movia a la seu del PP i segurament tenia les claus de la comptabilitat.

Finalment va morir el 2 de juny de 2018.

Una setmana abans de declarar

Francisco José Yáñez Román, un ex-assessor de l'àrea econòmica del PP i pare del testaferro de Bárcenas, va morir per causes naturals el 24 de gener del 2014, una setmana abans de declarar com a imputat davant l'Audiència Nacional per un delicte de blanqueig de capitals a l'ajudar presumptament Bárcenas i la seva dona a amagar els diners de manera il·lícita. 

Bárcenas hauria donat instruccions al seu gestor de comptes per transferir els diners al compte del bisbat, on constava Yáñez com a apoderat.

Suïcidi d'una imputada

María del Mar Rodríguez Alonso, dona d'un dels portaveus adjunts del PP al Senat, Tomás Burgos, va ser trobada morta en un hotel cèntric de Bilbao el 21 de gener del 2015. S'havia suïcidat. El jutge Pablo Ruz l'havia imputat juntament a 42 persones més per falsedat en un document mercantil i malversació de fons públics. Ella havia denunciat ser víctima d'un "Estat policíac" que la perseguia per uns delictes que assegurava no haver comès.

La Fiscalia demanava dos anys i nou mesos de presó per María del Mar Rodríguez.

L'empresari de la construcció

Va morir per causes naturals als 86 anys el 10 d'agost del 2015. José Martínez Nuñez, un dels empresaris més influents del Bierzo i implicat també en la trama Gürtel.

I és que Teconsa, la constructora que va crear a Madrid, apareixia en el cas. Aquesta empresa va ser l'encarregada de la sonorització de la visita del Papa a València, tot i que no tenia cap experiència en això.

El jutge del cas

Després de 36 mesos hospitalitzat per haver patit un accident cerebral, el jutge que va portar durant gairebé tres anys el cas GürtelAntonio Pedreira, va morir el 13 d'agost del 2015 als 66 anys. Amb ell es va importar molta informació de la instrucció del cas de corrupció amb el sumari més extens que ha tingut lloc a la història de l'Estat espanyol.

Investigava, entre moltes altres coses, l'entrega de regals a alts càrrecs del govern valencià, entre ells, a Francisco Camps.

L'imputat mort

El jutge José de la Mata va imputar l'ex-conseller d'Iberia i ex-regidor del PP a Boadilla del Monte, Francisco Sánchez Arranz, quan ja havia mort feia uns mesos. L'acusava d'un presumpte delicte de prevaricació per l'adjudicació d'una parcel·la pública a la constructora UFC S.A.

Segons la interlocutòria, "de connivència amb, entre altres Francisco Correa i Arturo González Panero, hauria elaborat els plecs de condicions del referit expedient afavorint en la seva adjudicació a favor de UFC SA per un preu menor al realment procedent". Ja havia declarat el 2010 pel cas, però només com a testimoni.

Desaparegut i mort

L'ex-cap de premsa de Javier Arenas, i també imputat en aquesta trama, el periodista Isidro Cuberos, va ser trobat mort el 29 d'octubre del 2015 en un barranc al costat de la seva moto una setmana després que desaparegués. Havia patit un accident.

Estava imputat en el cas perquè presumptament havia fet d'intermediari en l'adjudicació de l'expositor de Jerez a la fira Fitur del 2004 a societats relacionades amb el cas Gürtel. Va ser citat a declarar per Ruz perquè expliqués com es va tramitar el contracte d'una operació per la qual podria haver arribat a cobrar uns 50.000 euros, però, al considerar que el delicte estava prescrit, es va acollir al seu dret de no declarar.