El diari francès Le Monde ha titllat de "gran crisi política" l'espionatge a l'entorn independentista o també anomenat CatalanGate. El rotatiu ha assegurat que aquest "doble escàndol", per la intrusió als mòbils dels independentistes i dels telèfons del president espanyol i d'alguns ministres, ha desencadenat en una "gran crisi política" on el govern de coalició del president espanyol, Pedro Sánchez, tremola, ja que  depèn dels vots dels independentistes catalans, alhora que els espia. A més, ha assegurat que la posició de la directora del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol, Paz Esteban, és "cada cop més fràgil", ja que està "al punt de mira" dels independentistes i de Podemos. Le Monde insisteix en el fet que el CNI hagi reconegut que ha espiat els independentistes: "Els serveis secrets espanyols van admetre que havien espiat independentistes, però asseguren que es va fer dins d'un marc legal".

le monde
Capçalera de la notícia de 'Le Monde'

Cal recordar, com bé recull Le Monde, que la directora del CNI, Paz Esteban, va ser interrogada durant gairebé quatre hores per la comissió parlamentària de "secrets oficials", reunida a porta tancada. Segons membres d'aquesta comissió, com el número dos del Partit Popular (PP, dreta), Cuca Gamarra, la senyora Esteban va admetre que els independentistes havien estat, efectivament, espiats pels seus serveis, però sempre amb llum verda de la justícia. Segons els mitjans espanyols, els parlamentaris van poder consultar les ordres emeses per un jutge que autoritzava la vigilància d'alguns dels independentistes objectius de Pegasus. El cap dels serveis d'intel·ligència va concretar, segons diversos mitjans, que divuit independentistes van ser espiats, una xifra que difereix molt de l'informe de l'organització canadenca Citizen Lab, la publicació del qual a mitjans d'abril va desencadenar una crisi entre el govern de Pedro Sánchez i els seus socis de govern. Citizen Lab, en canvi, afirma haver identificat més de seixanta persones del moviment independentista amb els telèfons mòbils piratejats entre el 2017 i el 2020 pel programari espia Pegasus, creat per l'empresa israeliana NSO Group.

'Libération' també hi suca pa

Un altre rotatiu francès, molt rellevant, com és Libération, el gran mitjà de l'esquerra francesa compromesa, ha advertit que el CatalanGate està provocant esquerdes en el govern del PSOE i Podemos, i remarca els enfrontaments entre el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la de Defensa, Margarita Robles. "A menys de dos mesos de la crucial cimera de l'OTAN, que se celebrarà a Madrid a finals de juny, l'embolic afer Pegasus ja ha passat factura. El líder de l'oposició de dretes Alberto Núñez Feijóo no només puja a les enquestes, sinó que estan sorgint profundes divisions al govern. La ministra de Defensa ataca obertament l'entorn del president de govern, acusant-lo d'implicar-la. "Tots es disparen a les cames, i és bastant lamentable", indica l'analista Daniel Gascón. "Al meu entendre, l'executiu intenta apaivagar els independentistes catalans, tan útils per a la seva continuïtat, amb el risc d'exposar i desprestigiar els seus propis serveis d'intel·ligència. El país revela així una autèntica debilitat", afegeix", indica el diari.

Segons Libération, a més d'aquest desgavell intern hi ha a la Moncloa la preocupació amb el Marroc, i les sospites que va espiar el president espanyol, Pedro Sánchez, tot i les negociacions que van acabar amb l'alineament d'Espanya amb el país alauita renunciant a l'autodeterminació del Sàhara Occidental. "L'altra preocupació de Pedro Sánchez és la pista marroquina. Tot i que ningú n'ha aportat proves, moltes pistes indiquen que el regne marroquí podria estar darrere de l'espionatge del president del govern i de la seva ministra de Defensa. Les infeccions dels seus mòbils van coincidir amb una gran crisi entre Madrid i Rabat, el maig del 2021, quan el Marroc va deixar entrar a Ceuta uns 8.000 africans, com a represàlia per la rebuda hospitalària a Espanya, del líder del Front Polisario, Brahim. Uns mesos després, el consorci periodístic Forbidden Stories i Amnistia Internacional van denunciar l'ús de Pegasus per part dels serveis secrets marroquins, per espiar milers de telèfons mòbils. Incloent el d'Emmanuel Macron", apunta