L'alt representant diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha rebut aquest dijous un moc del govern marroquí, en plena visita al país del Magrib. En una compareixença conjunta de Borrell amb el ministre d'Exteriors del Marroc, Naser Burita, aquest li ha retret la investigació que es fa a Europa sobre el QatarGate, la corrupció al Parlament Europeu, perquè també implica el Marroc. El ministre ha titllat obertament "d'assetjament judicial i mediàtic continu" la investigació, i ha assegurat que vol "danyar" les relacions entre el país magribí i la Unió Europea. "La del Marroc i la UE és una associació que fa front a un assetjament judicial continu, a atacs mediàtics perpetus i atacs a institucions europees, i també al Parlament Europeu en qüestions en què el Marroc és l'objecte de preguntes orientades que són els resultats de càlculs i una voluntat de danyar aquesta associació" amb la UE, ha criticat.

Josep Borrell Marroc @josepborrellf
Josep Borrell, durant la roda de premsa         Foto: @josepborrellf

Borrell ha entomat les crítiques i ha demanat esperar a conèixer els resultats de les investigacions que s'estan fent, en les quals la policia belga investiga pagaments en metàl·lic i favors a eurodiputats, presumptament per part de Qatar i el Marroc. "Estem preocupats per aquests fets i les acusacions són greus. A la UE no hi pot haver impunitat per a la corrupció. Hem d'esperar els resultats de la investigació", ha insistit el cap de la diplomàcia europea alhora que demanat a totes les parts col·laborar en la investigació.

L'escàndol de la xarxa de suborns al Parlament Europeu, suposadament vinculada a Qatar i el Marroc, va esclatar el desembre passat. Per aquest cas, ara com ara hi ha quatre imputats que estan en detenció preventiva, entre ells l'eurodiputada grega i exvicepresidenta d'aquesta cambra Eva Kaili, i l'exeuroparlamentari socialista italià Pier Antonio Panzeri, líder de l'ONG Fight Impunity (Lluita contra la Impunitat) i presumpte capitost de la xarxa de suborns. El president del Govern marroquí, Aziz Ajanuch, va presentar recentment una querella contra l'exeurodiputat francès José Bové per "difamació" després que aquest va acusar Ajanuch d'intentar subornar-lo durant les negociacions per l'acord de lliure comerç amb el país magribí, quan Bové era membre de la Comissió de Comerç Exterior entre el 2009-2014. 

Crítiques alemanyes al viatge 

La decisió de Borrell de viatjar al Marroc en plena investigació del QatarGate ha estat criticada per la revista alemanya Stern, que ha apuntat que és contradictori. Ha recordat que la revista Der Spiegel ha assenyalat que el servei secret marroquí DGED va reclutar els diputats italians Pier Antonio Panzeri i Andrea Cozzolino, tots dos socialistes, el 2019.