Un any després, l'edifici central de la Universitat de Barcelona torna a ser el centre neuràlgic de les protestes per la República. A quatre dies per la vaga universitària convocada per a l'1-OUniversitats per la República ha organitzat un debat entre els principals líders independentistes titulat: Un any després, i ara què? El col·loqui ha servit per debatre propostes per fer efectiu el mandat de l'1-O i per clamar per la unitat del sobiranisme, però també per fer una crida als estudiants perquè es mobilitzin i surtin al carrer a reclamar la República.

En el debat, hi han participat els líders de l'ANC i Òmnium, Elisenda Paluzie i Marcel Mauri, la consellera de Salut, Alba Vergés; la diputada de JxCat Aurora Madaula; el diputat dels comuns Joan Josep Nuet; l'exdiputada de la CUP Mireia Boya i la filla de Jordi Turull, Laura Turull.

Gran part d'ells han fet una crida als estudiants i professorat present a la sala a ser la "punta de llança" de la mobilització i a no abandonar la protesta al carrer. En aquest sentit s'han expressat Paluzie Mauri, que han recordat que fa un any l'edifici central de la UB es va convertir en l'epicentre de la lluita pel referèndum quan hi va haver una tancada dins l'edifici i han demanat que continuï la mobilització al carrer.

Unes declaracions semblants a les de la diputada Aurora Madaula, que ha demanat als estudiants que segueixin "empenyent". "Hem de seguir lluitant des del carrer i des dels faristols", ha defensat, tot reclamant: "Empenyeu-nos perquè nosaltres no ens rendirem".

També l'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha fet una crida als estudiants a recuperar les mobilitzacions i ha alertat que de no fer-ho hi ha el perill de "perdre una generació" i que la presó i l'exili sigui "en va". "Sortiu al carrer perquè si no, us en penedireu tota la vida per no haver fet tot el que està a les vostres mans", ha exclamat, al que ha afegit que la revolució es fa "des del carrer i no des de l'aula magna". 

A través d'una carta, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, també ha defensat que la UB va ser l'any passat "referent i exemple de lluites compartides". També ha assegurat que des de la presó recorda l'1-O i els dies previs "amb un somriure" i ha assegurat que va ser un dels dies "més durs i més bonics de la vida". "Vosaltres sou el futur d'aquest país, sou llavor d'esperança. Cap repressió, cap presó ni exili malbarataran el somni", ha reivindicat, tot assegurant que "ho vam fer i ho tornarem a fer quan faci falta".

Record als presos

Els presos polítics també han tingut un paper molt destacat en l'acte. Laura Turull, filla del conseller empresonat, ha explicat que "aquest any no ha estat fàcil" i ha confessat que en aquests moments "la incertesa comença a passar factura" a les famílies dels presos. "Les visites a la presó ni consolen ni alleugen", ha reconegut. 

La consellera Alba Vergés també ha recordat la situació dels presos i exiliats i ha demanat "no normalitzar-ho". "Mai normalitzem aquesta situació, que una presidenta d’un Parlament estigui tancada a la presó i que governs estiguin a l’exili o la presó", ha defensat, a la qual cosa ha afegit que "no han comès cap delicte" i que "no els ho posarem fàcil per fer unes sentències condemnatòries brutals".

Per la seva banda, el diputat dels comuns i exmembre de la mesa del Parlament durant l'etapa de Carme Forcadell, Joan Josep Nuet, ha demanat aprendre del 15-M i de l'1-O i ha reivindicat aquests dos moments com quan "vam dir que no al règim del 78". Nuet ha assegurat que "l’octubre de fa un any vam tocar el cel, però hi ha tantes coses que no vam poder fer" i ha defensat la necessitat de celebrar un referèndum d'autodeterminació que també interpel·li els ciutadans dels barris més desfavorits que pensen que el procés no va amb ells. "Quan siguem un sol poble serem imparables", ha reivindicat.

L'acte ha acabat amb clams de "llibertat presos polítics" i "els carrers seran sempre nostres", i des de l'organització d'Universitats per la República s'ha demanat unitat als partits polítics per afrontar els propers mesos.