Al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li queden ja poques oportunitats per fer viatges oficials en l’ofici del càrrec, si més no en aquesta legislatura. Amb tota probabilitat, el darrer serà el que farà aquest diumenge, 24 de febrer, a terres d'Occitània i Catalunya Nord i que el durà a refer un imaginari republicà sota prisma espanyol en paral·lel al fet que a Espanya torna a haver-hi presos polítics i exiliats precisament per reclamar una república, en aquest cas, catalana i en plena precampanya per a les eleccions del 28 d’abril.

El motiu del viatge havia de ser en origen commemorar l'efemèride dels vuitanta anys de la mort a Cotlliure (Rosselló) del poeta sevillà Antonio Machado, que és enterrat a la mateixa vila. La data però, va escaure el divendres i de fet, en un primer moment es va anunciar que la visita seria també aquell dia. Finalment però, s’ha ajornat dos dies, fins a aquest diumenge.

També es va anunciar la pretensió que a l’acte hi assistís el president de la República francesa, Emmanuel Macron, per convertir l’acte en una mena de recordatori conjunt francoespanyol de la desfeta republicana davant el feixisme l’any 1939. Al final però, només hi prendran part, a mode d’amfitrions, autoritats locals i no hi assistirà cap representant del govern francès.

Un llegat de tombes i camps de concentració

La visita llampec, anunciada pomposament com a ‘Viatge del president del Govern a França’ inclou en primer lloc una visita a la tomba de l’últim president de la Segona República espanyola, Manuel Azaña, enterrat a Montalban (Tarn i Garona, Occitània), per desplaçar-se després fins a Cotlliure, on s’han convocat diversos actes de protesta per la seva presència i en suport als presos polítics per part d’entitats polítiques nord-catalanes.

Un cop allà, Sánchez farà un recorregut habitual entre els espanyols que visiten Cotlliure, amb parada a la tomba de Machado al cementiri i fotografia de família davant l’Hostal Quintana, l’establiment on va viure els seus últims dies el poeta. Seguidament, el president espanyol es desplaçarà fins a la veïna Argelers de la Marenda, també a la comarca nord-catalana del Rosselló, per visitar el Cementiri dels Espanyols, la platja on va haver-hi el camp de concentració que va acollir desenes de milers de refugiats de la guerra civil espanyola i l’exposició fotogràfica on es recorda aquell fet històric, on descobrirà una placa commemorativa i pronunciarà un discurs que la Moncloa ha definit com "emocional i polític".

Aquest serà l’últim viatge de Sánchez fora de l’Estat, a banda de les cimeres i reunions ja previstes i va ser anunciat abans de l’avançament de les eleccions al proper 28 d’abril, però no s’escapa de l’oportunisme de reclamar un llegat republicà en plena precampanya electoral.