El secretari del PSC, Miquel Iceta, ha fet bandera de la presència del partit socialista al Parlament Europeu aquest matí en un acte a Montcada i Reixac. Els socialistes catalans aprofiten que el seu partit compta amb més diputats i més experiència a la cambra per erigir-se com els millors representats per “lliurar totes les batalles”, principalment, la del dèficit.

 Iceta ha destacat la importància de “tenir amics i complicitats a Europa” per poder anar a negociar la multa per l’incompliment de dèficit públic espanyol, un dels grans problemes del govern actual. Per fer-ho, ha animat a votar “gent sòlida i de confiança” davant d'un auditori mig buit, ja que només s'ha emplenat la meitat d'una sala d'unes 130 places.

“Hem de pensar en la capacitat de les persones que aspiren a la presidència, no ho pot fer qualsevol”, ha advertit, defensant “no cometre els errors de Grècia”. En referències constants i implícites a la formació morada i Pablo Iglesias, Iceta ha demanat tenir en compte qui pot defensar millor els interessos d’Espanya i no qui “faci la frase més divertida”.

El mapa actual del Parlament Europeu beneficia el PSOE, ja que els seus 19 diputats formen part del grup S&D, que compta amb 191 escons i ostenta la presidència de la cambra amb Martin Schulz al capdavant. Podemos, que va entrar al Parlament per primera vegada a les eleccions de 2014, aporta 5 diputats a Esquerra Unitària Europea, el cinquè grup amb 52 diputats.

Votar amb el cap i no amb la butxaca

I qui millor per acompanyar Iceta en aquesta línia que Josep Borrell, expresident del Parlament Europeu i exministre durant el govern de Felipe González. Borrell ha equiparat els arguments del Brexit als dels independentistes i ha defensat mantenir-se units “per ser cada vegada més forts” i poder fer front als problemes.

En aquest sentit, ha vinculat l’augment de l’independentisme a Catalunya al fet que “hi ha gent que vota amb la cartera”. Segons Borrell, aquests votants s’haurien “cregut el cuento dels 16.000M€”, en referència als diners que suposadament Catalunya paga en impostos però no rep en inversió. I a això, hi ha sumat el descontentament per la “devastació de la crisi”.

Finalment, Borrell ha demanat als electors que “facin números” i votin amb el cap o amb el cor.