La Mesa del Parlament ha decidit per unanimitat presentar al·legacions al TC per defensar-se davant l'incident d'execució provocat per l'aprovació de les conclusions de la Comissió d'estudi del procés constituent al ple del passat mes de juliol.

Així ho ha explicat el vicepresident primer de la Cambra catalana, Lluís Corominas, en acabar la reunió. Corominas ha recordat que el Parlament "sempre" actua per "defensar" allò que decideix. No obstant això, ha afegit que tant Ciutadans com el PSC, tot i mostrar-se d'acord amb la presentació de les al·legacions, s'han pronunciat en contra de les argumentacions que sustenten els lletrats de la Cambra. El diputat de Ciutandans i vicepresident segon, José María Espejo-Saavedra, ha explicat als passadissos de la Cambra que no comparteix el contingut de les al·legacions però no s'hi ha oposat perquè és "legítim" que el Parlament es defensi. Amb un argument similar ha argumentat el seu posicionament el socialista i secretari de la Mesa, David Pérez.

El diputat de CSQP i membre de la Mesa, Joan Josep Nuet, ha explicat que les al·legacions del Parlament es basen que no hi ha "claredat" en el fet que el TC hagi anul·lat la creació de la comissió d'estudi del Procés Constituent i que a l'Estat espanyol existeix la separació de poders, és a dir, que la Cambra com a poder legislatiu pot adoptar lliurement les resolucions que decideixi.

Aquests arguments, tampoc han acontentat el PP, que participa en les reunions de la Mesa, sense vot, i s'ha mostrat en contra de les al·legacions. El popular Santi Rodríguez, davant els arguments dels lletrats que defensen la inviolabilitat de la figura de la presidenta del Parlament, ha reclamat un pronunciament de Carme Forcadell garantint la seva disposició a actuar segons l'ordenament vigent.

Tampoc la CUP, igualment a la Mesa amb veu i sense vot, accepta que el Parlament hagi d'anar a defensar-se davant del TC.

La Cambra presentarà les seves al·legacions en les pròximes hores.