L’exministre d’Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, ha admès aquest matí durant una entrevista a la Cadena Ser que mentre va ser al Govern espanyol va tenir discrepàncies amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, sobre “la visió d’Espanya” i la relació amb Catalunya.

Margallo ha assegurat que ell era partidari d’una reforma del sistema de finançament autonòmic però que Montoro hi discrepava i “no creia que fos necessari en aquests moments”, també ha destacat que és partidari de defensar la unitat d’Espanya i la sobirania nacional.

L’exministre ha criticat la judicialització de la política: “La via d’aplicar la norma i portar totes les qüestions als tribunals és judicialitzar la vida política i això ens condueix a un xoc de trens, a un conflicte, i això s’ha d’evitar”, i ha assegurat que ell és flexible en determinats aspectes que han produït un auge del separatisme.

Margallo ha assegurat que el sistema de finançament autonòmic actual ha produït “distorsions i discriminacions molt importants i ha generat l''Espanya ens roba’” i ha reconegut discrepàncies sobre com ha de ser la unitat i la cohesió i com guanyar-se l’afecte dels catalans: “A la política s’han de mantenir sempre ponts oberts”, ha sentenciat.

Per Margallo, el sobiranisme a Catalunya és el principal problema que té Espanya, avui dia hi ha més separatistes que fa quatre anys, "i és responsabilitat de tothom". No obstant això, després ha matisat que la màxima responsabilitat és de Convergència, que amb la seva estratègia ha passat de poder negociar amb tothom des de CiU a caure en "la irrellevància més absoluta".

"L'extrema esquerra no convé a Catalunya"

De passada, ha avisat que Catalunya "pel camí que va, està abocada a caure en mans de l'esquerra, o de l'extrema esquerra, que és el contrari del que convé a una societat industrialitzada".

És més, creu que a Catalunya no li convé que Ada Colau governi a Barcelona i que la CUP dicti la política des del Parlament. No obstant això, l'exministre creu que deduir una victòria de les tesis de Montoro i Santamaría –que continuen al Govern espanyol, mentre que Margallo n'ha sortit– seria "simplificar".

 Al seu entendre, el que succeïa és que en el Consell de Ministres hi havia opinions diferents, que es manifestaven "amb absoluta claredat" i les seves a vegades no coincidien "amb la línia majoritària".

També ha reconegut que en el Govern central hi havia dos grups, que ha resumit en "els més liberals, que creuen que el mercat ho arregla tot", i els que vénen, com ell mateix, de la democràcia cristiana, que creuen que "hi ha d'haver unes regles perquè el mercat funcioni" i mecanismes de compensació.