Desenes d'associacions, sindicats i partits polítics han donat el tret de sortida a la manifestació "Els drets no se suspenen", convocada pel 29 de maig. En un acte conjunt a la plaça dels Àngels, a Barcelona, els convocants han fet una demostració d'unitat i han demanat una important mobilització ciutadana. No obstant això, fonts d'una entitat que participa en la manifestació apunten a una certa preocupació per la desmobilització política, provocada principalment per la precampanya de les eleccions del 26-J. De fet, diversos sondejos electorals apunten a un augment de l'abstenció en la nova convocatòria electoral que podria traslladar-se al carrer aquest diumenge.

Més enllà de l'ombra de la desmobilització ciutadana, les entitats convocants han preparat un acte simbòlic per donar impuls a la manifestació. Ho han fet amb la desconstrucció d'un mur simbòlic amb els canvis que pretenen per a Catalunya i que el Tribunal Constitucional (TC) ha impedit amb la suspensió de diverses lleis aprovades pel Parlament, com la d'emergència energètica i habitacional. Entre les reivindicacions, hi havia l'eradicació de la desigualtat, la reducció del pes polític dels poders financers, la democràcia real i participativa i revertir les retallades, així com l'abolició de la reforma laboral.

Òmnium reivindica el procés independentista

"No hi ha qüestió nacional més important que la social", ha assegurat el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en una apel·lació a preservar la cohesió social que "caracteritza la societat catalana". Ha recordat que 17 de les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional atempten contra els drets socials dels catalans i, per això, ha reivindicat el procés independentista com a resposta a aquests greuges.

Requena culpa el PP

Sílvia Requena, que va competir amb Francesc Homs en les primàries de CDC pel 26-J, ha representat els convergents en l'acte. La responsable de la sectorial d'Igualtat de Convergència ha apuntat al Govern de Mariano Rajoy com a únic responsable de la judicialització de la política: "Sense les impugnacions del PP, no hi haurien admissions a tràmit en el Tribunal Constitucional", ha sentenciat.

Sílvia Requena (CDC) ha donat el discurs més polític de l'acte simbòlic. / A. A.

UGT: "Cal dir 'no' al TC"

El secretari general de la UGT a Catalunya, Camil Ros, ha fet una crida massiva per la defensa dels drets socials i ha denunciat el paper del TC, que considera que ha de deixar de "fer política i dedicar-se a altres qüestions". Ros també ha destacat la unitat catalana davant la judicialització de la política i ha demanat als ciutadans que surtin per "dir 'no' al Tribunal Constitucional".

Les associacions de veïns, al peu del canó

El president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), Jordi Giró, ha demanat treballar per la cohesió del país des dels barris. "Aquesta és la Catalunya social", ha assegurat, i ha exigit fer tots els possibles per "fer preservar els nostres drets i lleis aprovades pel Parlament".

Jordi Giró, president de la Confederació d'Associacions Veinals de Catalunya (CONFAVC) en declaracions als mitjans / A. A.

Pobresa laboral i la renda garantida ciutadana, altres peticions

Diosdado Toledano, portaveu de la comissió promotora de la Iniciativa Legislativa Popular de renda garantida ciutadana ha demanat, un cop més, l'aprovació en seu parlamentària d'aquesta iniciativa amb la qual es dotaria d'una prestació econòmica a totes les persones en situació de pobresa. "D'aprovar-se, no hi hauria pobresa a Catalunya", ha assegurat. Per la seva banda, la coordinadora de Secretaria General i Relacions Institucionals, Carme Martínez, ha afirmat que la manifestació serà "un punt d'inflexió" per combatre la situació de "pobresa laboral i social".