El diputat de JxCat al Congrés Jordi Sànchez ha assegurat que el seu grup s'obre a replantejar-se el 'no' a la investidura de Pedro Sánchez, que va votar al juliol, i a considerar una abstenció si es donen certes condicions.

En un entrevista d'Europa Press des de Lledoners, ha reclamat al president del Govern en funcions que, si vol comptar amb JxCat, accepti "recuperar un espai estable de diàleg bilateral amb el govern de Catalunya per abordar la solució al conflicte polític".

"Ben simple: tornar a l'esperit del 20 de desembre de 2018 en el Palau de Pedralbes. Ni més ni menys. Fixi's si és fàcil", ha argumentat, recordant la Declaració de Pedralbes que aquell dia van firmar la Generalitat i el govern espanyol, amb Quim Torra i Pedro Sánchez al capdavant.

Jordi Sànchez considera que l'independentisme ha d'apostar sempre pel diàleg: "La nostra oferta no té data de caducitat. No hi ha alternativa al diàleg", però sense renunciar a una confrontació exercida sempre des de la no-violència, afegeix.

"Si fa falta incrementarem el conflicte per guanyar el diàleg que ara es nega i després guanyar la solució al conflicte, l'autodeterminació. Tant de bo arribem al diàleg abans que el conflicte es cronifiqui", reflexiona en aquesta entrevista, feta abans de la conferència de Quim Torra en Prada de Conflent (França).

Sobre la voluntat del president del Govern en funcions d'incloure als partits independentistes en la seva pròxima ronda de contactes per a la investidura, Jordi Sànchez considera que "això no hauria de ser mai notícia", sinó un comportament normal en qualsevol aspirant a la Presidència.

JxCat retreu a Pedro Sánchez "comportar-se com l'etern adolescent que diu voler una cosa i fer la contrària per obtenir-la", i li reclama que assumeixi la seva part de responsabilitat si vol desencallar el bloqueig polític que existeix ara al Congrés.

"Que proposi primer i que escolti després. I sobretot que s'obri al diàleg i a la negociació. Si ho fa, JxCat estarà per resoldre el conflicte polític que ens té atrapats a tots", resumeix qui va ser candidat de JxCat a les eleccions generals d'abril.

La posició d'ERC

La sessió d'investidura del juliol va obrir una fractura entre JxCat i ERC: els primers van dir 'no' mentre que els segons es van abstenir, i Sànchez assegura que llavors no va entendre la posició del partit de Oriol Junqueras.

"Sincerament, no. Però això no és rellevant. Són els seus votants qui han d'entendre i han de valorar si el paper d'ERC en una investidura fallida era el d'aparentar més responsabilitat per la governabilitat d'Espanya que la que van mostrar Sánchez i Casado", ha exposat el també expresident de l'ANC.

Quan se li ha preguntat per si es va sentir còmode que JxCat digués no com també van fer el PP, Cs i Vox, Sànchez replica que "els únics que es van sentir còmodes" en la investidura van ser el candidat del PSOE i el del PP perquè, segons el seu parer, té el mateix objectiu, que és reforçar el bipartidisme.

JxCat manté la incògnita sobre què votarà en una nova sessió d'investidura, però rebutja noves eleccions generals: "Unes noves eleccions només li interessen al PP, que és l'únic que pot guanyar alguna cosa".

Jordi Sànchez interpreta que ni tan sols al PSOE no li convenen nous comicis ja que, malgrat que podria guanyar alguns escons, continuarà depenent d'altres forces per governar en un escenari que seria "més o menys" com el d'ara.

Increment de la dreta

JxCat adverteix a Pedro Sánchez que una repetició electoral podria desmobilitzar l'electorat d'esquerra, fins al punt que es podria habilitar una possible majoria de PP, Cs i Vox –que ara no existeix– que seria "nefasta per a les polítiques socials i d'igualtat".

A més, vaticina que aquesta triple aliança, que ja ha tirat endavant en llocs com la Comunitat de Madrid i l'Ajuntament de la capital, tindria altres efectes immediats: "Amb el PP, Cs i Vox fent pinya per governar Espanya s'incrementarà el conflicte polític amb Catalunya".