Dos anys abans de l'aprovació de la Constitució espanyola de 1978, Adolfo Suárez havia encarregat una sèrie d'enquestes per conèixer quin era el model d'estat que preferia la ciutadania espanyola durant la transició. Uns sondejos que assenyalaven a la proclamació d'una nova república espanyola, la tercera, com a forma d'estat preferida dels espanyols, per davant de la monarquia parlamentaria que finalment es va acabar establint. Aquests documents i tots els seus detalls formen part dels secrets oficials de l'estat, però un grup de jutges de les Illes Balears, entre ells José Castro que es va encarregar del cas Noos, i Juan Pedro Yllanes, exconseller del govern de les Illes Balears per Podemos la darrera legislatura, que ja no exerceixen cap dels dos, volen que aquests surtin a la llum. Concretament, segons va publicar eldiario.es, demanen per carta al ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que desclassifiqui tota la informació sobre les enquestes de l'expresident del govern espanyol. 

Un referèndum inexistent 

En una entrevista a TV3, José Castro, que ha deixat clar que està jubilat i, per tant, aquesta no és una petició del jutge en actiu, ha demanat que "se'ls informi sobre determinades dades en el sentit que exercim el dret a obtenir un dret a la informació veraç". L'exjutge recorda que Suárez va demanar de fer aquestes enquestes i sondejos el 1976 on va quedar constatat que els espanyols preferien que Espanya fos de nou una república. Amb tot, mai no s'ha fet un referèndum com a tal entre la població de l'Estat perquè expressessin la seva opinió sobre la forma d'Estat ja que, com recorda en l'entrevista Castro, "Suárez va fer una trampa i va incloure la monarquia en la llei de la reforma política que es va sotmetre a referèndum el 1976".

"Als espanyols se'ns ha imposat una forma d'estat argumentant que la vam votar en la llei de reforma política, la realitat és que, aïlladament, cap espanyol ha votat mai per decidir entre monarquia o república i aquesta és una pregunta que s'ha de fer. Això no tracta sobre el fet que una persona sigui monàrquica o republicana, sinó que al poble se l'ha d'escoltar sobre una qüestió tan transcendental", ha sentenciat l'exjutge Castro, conegut per condemnar a presó a Iñaki Urdangarín, exgendre de Joan Carles I i excunyat de Felip VI, pel Cas Nóos. Castro ha assenyalat al mateix temps que tot i que mai no s'ha preguntat de forma oficial en sondejos als espanyols sobre quina forma d'estat preferirien, en les enquestes que s'han fet als mitjans de comunicació sobre aquesta qüestió, hi ha pràcticament un empat entre les dues formes d'Estat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!