El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat que estudiaran si la presa de possessió del president del Govern, Quim Torra, està ajustada a llei. "Si té algun defecte formal caldrà avaluar-lo per promoure que es corregeixi", ha manifestat. Catalá ha endurit el seu discurs ja que, aquest matí a Barcelona, ha tret importància a l'acte i a la fórmula emprada per Torra, tot i reconèixer que en democràcia "les formes són importants però encara més ho són els fets".

Hores després, però, ja ha avisat que si detecten algun fet que no s'ajusti a llei prendran mesures. Torra ha usat la mateixa fórmula que Puigdemont el 2016, sense fer cap esment a la Constitució, l'Estat ni el rei. En aquell moment, el partit minoritari UCESP va presentar denúncia contra la fórmula emprada per Puigdemont, però el TSJC ho va arxivar. "El tribunal va fer una interpretació àmplia", matisa Catalá.

En l'acte de presa de possessió (que ha durat menys de 2 minuts i s'ha fet sense convidat ni presència del govern espanyol) Torra ha utilitzat la mateixa fórmula de prometatge que ja va fer servir el seu antecessor, Carles Puigdemont. "Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament", ha dit Torra en to solemne, sense fer cap esment a la Constitució espanyola, ni a l’Estatut, ni al rei.

Al matí, a Barcelona, el ministre de Justícia treia importància a la fórmula. Hores més tard, a un acte a Saragossa, ja alertava que estudiarien si hi havia algun "defecte formal". Catalá també ha dit que espera que el nou Govern, un cop configurat, es posi a treballar "per a tots els catalans" i ha recordat que tot servidor públic "té l'obligació d'acatar la Constitució, l'Estatut i les lleis". 

Maillo ja havia advertit

Hores abans ja ho ha anunciat el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, que ha assegurat que el Ministeri de Justícia ja està analitzant la presa de possessió de Quim Torra per si es pot actuar, ja que "és evident" que "no ha jurat la Constitució". Tanmateix, ha admès que es tracta d'un assumpte "delicat" i "complicat" perquè ja hi ha "diverses sentències".

Després d'assenyalar que la presa de possessió "ha estat tot un esperpent", Maillo ha explicat que, "a part dels formalismes concrets que apareixen en la llei", quan un president pren possessió "tria el format".

En una entrevista en La Sexta, el dirigent del PP ha recordat que hi ha "diverses sentències" que han deixat "molt obertes" les opcions sobre com s'ha de jurar o prometre la Constitució. "Quina transcendència té? No ho sé, crec que és per estudiar-lo, és per veure'l", ha indicat.

En aquest punt, ha confirmat que ja ho està estudiant el departament que dirigeix Rafael Catalá. "Em costa que el Ministeri de Justícia estava en això, mirant a veure si hi pot haver algun tipus d'escletxa o no però és un tema complicat perquè, repeteixo, hi ha diverses sentències ja. No és fàcil", ha reconegut.

El número tres del PP ha insistit que, encara que s'estudiï aquesta presa de possessió de Torra, la interpretació sobre com pot realitzar-se aquest acte "no és un tema senzill" sinó "complex". "Tampoc no posem expectatives gaire altes perquè és un tema molt delicat i molt complicat", ha abundat.

En aquest sentit, Maillo s'ha mostrat partidari de delimitar millor les preses de possessió. "El que potser hem de fer en el futur és acordar entre tots com s'ha de fer una presa de possessió, que crec que no serà gaire difícil, i legislar-lo potser millor o fer-ho d'una altra manera", ha postil·lat.

Absència de govern espanyol

Davant del fet que cap membre del Govern espanyol no hagi estat a la presa de possessió, el coordinador general del PP ha explicat que el "nou" president que entra és aquell que "tria el format i la manera de fer" aquest acte.

"No es pot responsabilitzar qui controla la Generalitat —en al·lusió al Govern del PP en virtut de l'article 155— perquè és la persona que ja deixa aquest control del Govern i entra el nou", ha dit.

Així, ha assenyalat que això és el que "passa sempre" a Espanya, en ajuntaments, comunitats i Govern d'Espanya. "Crec que l'únic responsable de l'esperpent és el mateix president de la Generalitat, que és la que ha elegit el format", ha dit, per acabar que en aquest format l'Executiu de Rajoy "no se sentia gens còmode".