Junts per Catalunya arriba a l'equador de la campanya de les eleccions generals 2023 intensificant les crides contra l'abstencionisme. Val a destacar que no és la candidata, Míriam Nogueras, qui posa el focus en aquesta qüestió, sinó que acostumen a fer-ho les altres veus que intervenen als mítings que els juntaires fan arreu del territori aquests dies. Aquest divendres, a Calella, Nogueras sí que ha demanat concentrar el vot en la llista que encapçala davant aquells que volen que estiguin "callats". Més temps ha dedicat al risc de desmobilització el cap de llista per la demarcació de Barcelona al Senat, Toni Castellà, que ha alertat que l'abstenció és el "somni del nacionalisme espanyol".

📝 Llistes electorals a les generals 2023 a Catalunya

Castellà, que és portaveu nacional de Demòcrates, ha instat a tenir "mentalitat d'Estat" i, des d'aquest punt de vista, ha suggerit que l'abstencionisme no forma part d'aquest marc mental. Per desenvolupar-ho, ha apuntat que els partits espanyols "no creuen en les institucions catalanes i, com que les volen destruir, es presenten aquí". En aquest sentit, el també portaveu del Consell de la República ha animat a "fer el mateix que ells" i ha tornat a demanar el vot als votants "decebuts" d'Esquerra, de la CUP i els qui s'inclinen per l'abstenció perquè Junts és "l'única que ha plantat cara, l'única llista unitària, l'única que reivindica el resultat de l'1 d'octubre i l'única que té el compromís de no regalar cap vot ni investir cap president si no respecta la nació ni reconeix el dret a l'autodeterminació exercit el 2017". Contra l'abstencionisme també s'hi ha pronunciat la diputada dels juntaires al Parlament, Judith Toronjo, perquè considera que el 23 de juliol "ens hi va Catalunya": "Si nosaltres no exercim el nostre dret a vot, ho faran per nosaltres i perdrem la feina feta que ha estat un potencial per al nostre país, la desmobilització faria que decideixin per nosaltres". L'alcalde de Calella, Marc Buch, s'ha referit a l'abstenció com l'"enemic invisible".

Nogueras: "Som una qüestió d'Estat"

La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, ha centrat un bon gruix de la seva intervenció en el quart cas d'infiltració d'una agent policial espanyola en un moviment independentista que s'ha conegut aquest divendres. Des de la perspectiva de la candidata, això evidencia que Catalunya és una "qüestió d'Estat" i no un "problema polític". En aquesta línia, Nogueras ha assenyalat que un dels primers passos de tot govern espanyol és aprovar una ordre d'intel·ligència, que recull que la segona prioritat és "acabar amb l'independentisme català". Amb això, ha denunciat, Espanya pot "utilitzar tots els recursos humans i econòmics" per eliminar l'independentisme, fet pel qual ha denunciat que "no hi ha 'reencuentro' ni reconciliació perquè Pedro Sánchez, Yolanda Díaz i Irene Montero han mantingut l'ordre d'acabar amb nosaltres".

El candidat al Senat, Toni Castellà, també ha fet referència a aquesta notícia i ha titllat d'"inacceptable" que s'usin fons públics per "desestabilitzar" l'adversari polític. Davant aquests casos, Castellà ha demanat al Govern que "empari i denunciï" aquestes situacions i ha fet una crida a anar, també, a "desestabilitzar" l'Estat a "cara descoberta". Tot i fer una crida a Esquerra Republicana a "retornar a l'estratègia guanyadora de la unitat" i assegurar que són "companys de causa", el portaveu de Demòcrates ha criticat que la política seguida pels republicans a Madrid els darrers anys no ha donat resultats: "Han acabat perdent tot el peix i no tenen ni cove".