El grup parlamentari de Junts Pel Sí ha donat suport aquest dijous la possibilitat que el Govern recorri “a la imposició de multes, tal com ho han fet alguns ajuntaments en virtut de les disposicions previstes” a entitats financeres i grans tenidors que no posin els pisos buits en funció social. La proposta, feta per Catalunya Sí Que es Pot, apel·la també a fer servir tots els mecanismes de la llei 18/2007, en què es contemplava l’expropiació forçosa, si bé va ser un punt que va derogar la llei òmnibus de CiU.

Una de les altres exigències que ha traslladat el Parlament a l’executiu de Carles Puigdemont és la necessitat que les subministradores informin els usuaris afectats per un eventual tall dels seus drets respecte a la pobresa energètica. I, en tot cas, ha enviat una petició als òrgans judicials: “No realitzar cap desnonament sense el coneixement i l’efectiva presència dels serveis socials del municipi o Generalitat, amb la finalitat de no deixar sense habitatge els afectats”.

Registre i feina

Davant de la situació habitacional de moltes famílies, i amb l’objectiu de conscienciar més sobre el problema, també ha quedat aprovada la necessitat d’un registre periòdic d’afectats que ho visibilitzi. Es calcularà també en termes de distribució territorial.

Sumat a això, i més inconcret encara, és la demanda d’elaborar un pla per al foment de creació de llocs de treball en barris en situació d’especial emergència. En aquest sentit, hi ha la voluntat d’ampliar, en 8 mesos, el parc de lloguer social, perquè arribi al 15% del global d’habitatges disponibles.