El president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras, viatjarà aquesta setmana a Irlanda del Nord, on es reunirà amb els líders del Sinn Féin amb l'objectiu d'estrènyer llaços amb el partit i també conèixer més de prop els seus elements metodològics. Així ho ha explicat la portaveu del partit, Raquel Sans, en roda de premsa, recordant que el partit nord-irlandès, partidari de la reunificació de la República d'Irlanda, és un "aliat internacional" d'ERC. La visita de Junqueras també servirà perquè el republicà pugui conèixer les "estratègies negociadores" del Sinn Féin que van permetre, tal com ha assenyalat Sans, arribar a l'acord del Divendres Sant. "Malgrat totes les diferències entre una situació i l'altra, és important conèixer les experiències internacionals. Fa anys que tenim llaços amb el Sinn Féin i ara els volem continuar estrenyent", ha explicat. Junqueras es reunirà, entre d'altres, amb l'exlíder del partit, Gerry Adams, amb qui ja va mantenir una trobada telemàtica quan estava empresonat a Lledoners, i Mary Lou McDonald, presidenta del Sinn Féin i guanyadora de les últimes eleccions en aquest territori. 

En aquesta roda de premsa, Sans ha rebutjat comentar l'estat de les negociacions entre els republicans i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez, que continua sense data, i només ha aclarit si el partit veuria amb bons ulls que el traspàs de Rodalies que exigeixen al govern espanyol no inclogués les vies que connecten amb França i altres autonomies, tal com va defensar el PSC divendres passat, recordant que el seu objectiu és un traspàs integral. A banda d'això, Sans s'ha negat a aprofundir en cap de les preguntes sobre les negociacions, reiterant que les exigències d'ERC pel seu sí a Sánchez són una llei d'amnistia que donen per feta, avenços en l'autodeterminació i el traspàs de Rodalies, entre altres punts per millorar el benestar de la ciutadania. Tampoc s'ha volgut pronunciar sobre el concepte "minoria nacional" que en els últims dies s'ha posat sobre la taula, aclarint que pel seu partit "Catalunya és una nació", ja que s'ha limitat a dir que se senten "còmodes" amb l'afirmació de "nació", sense més concrecions. 

El català, una aposta d'ERC, segons Sans 

Davant la nova reunió del Consell d'Afers Generals de la Unió Europea en què els estats membres poden votar —o no— l'oficialitat del català i la resta de llengües cooficials de l'Estat, la portaveu d'ERC ha tret pit de la feina que ha fet el seu partit en aquest sentit. "On hi ha voluntat política sempre acaben passant coses" ha reflexionat, assenyalant, per exemple, el fet que el Congrés des del passat mes de setembre es pugui parlar en català quan no havia estat permès en els últims anys. "ERC entén que la llengua és una qüestió fonamental i és la nostra aposta", ha reiterat Sans, que ha citat els esforços del Govern en el marc del Pacte Nacional per la Llengua.