El vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, s'ha mostrat crític amb els incentius fiscals a les grans empreses perquè considera que això provoca la baixa recaptació de Catalunya. Ho ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha assegurat que la majoria d'aquestes excepcions estan "regulades per Espanya" i que el marge de maniobra de la Generalitat en aquest aspecte és molt reduït.

Junqueras ha recordat que, a causa d'aquest règim fiscal, els tipus impositius de Catalunya són més alts que la mitjana europea, encara que després la recaptació se situï set punts per sota de la mitjana de la UE. "Alguns diuen que els impostos són alts i d'altres que són massa baixos. Tots tenen raó", ha explicat.

Les crítiques a l'Estat han anat dirigides també a la decisió del govern espanyol de no fer la previsió de les transferències a les comunitats autònomes i, és més, assegura no comprendre per què la xifra total de bestretes que el govern espanyol va comunicar a les comunitats per al 2017 és exactament la mateixa que van rebre el 2016. "No té cap sentit", ha assegurat. Sobre aquesta qüestió, el vicepresident ha afegit que des del Ministeri d'Economia i Competitivitat "s'estrangula" els territoris en calcular a la baixa els ingressos fiscals.

Amb tot, el distanciament entre Estat i Generalitat es fa cada cop més palès. Junqueras assegura que encara no ha marcat una data al calendari per reunir-se amb la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ni amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i a més, el govern català no participarà en la reforma del finançament de les comunitats autònomes. Una decisió que, segons el vicepresident, és "definitiva".

Creixement de fins al 2,7% el 2017

Pel que fa als pressupostos, que es presentaran el 29 de novembre, Junqueras ha apuntat que seran "expansius", ja que dedicaran més de 1.000 milions d'euros més en despesa social. El creixement econòmic del 2016, situat en un 3,3%, i les bones perspectives econòmiques per al 2017 han provocat aquest increment. De fet, el vicepresident s'ha aventurat a apuntar una xifra provisional de creixement per al proper any: el PIB català augmentarà, segons les estimacions, entre un 2,5% i un 2,7%.

Partida per al referèndum

Junqueras ha refusat concretar els diners que es destinaran al referèndum d'autodeterminació en els pressupostos. "Farem un referèndum, i ja està", ha deixat anar el vicepresident, que, això sí, ha obert la porta que el referèndum no estigui recollit en una única partida pressupostària, sinó que es podria incloure en dues.