L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha defensat la immersió lingüística a l'escola catalana pel seu "propòsit de progrés general integrador i convivencial", i ha advertit que la millora de la renda i la qualitat de vida familiar de Catalunya dels últims 35 anys han coincidit amb la implantació d'aquest model.

En un article publicat en el blog de l'Associación Serviol, que presideix, ha argumentat que "el lloc que ocupen en la societat els cognoms d'origen castellà" demostra que la immersió ha permès una mescla entre els qui tenen el català com a idioma principal i els que parlen majoritàriament espanyol.

La implantació del model "ha propulsat un gradual coneixement del català per a tota la població escolar de Catalunya" i un bon nivell de castellà, com creu que proven els informes Pisa, que avalen un coneixement generalitzat d'ambdues llengües.

No obstant això, recorda que el català és "la llengua en inferioritat" malgrat ser la distintiva de Catalunya, per la qual cosa creu lògic que sigui d'ús i coneixement general com l'és el castellà.

Diu que a Catalunya sempre hi haurà dues llengües --català i castellà-- i adverteix d'un propòsit d'anar comprimint el català i anar-lo residualizando" amb la idea que la immigració i el domini de l'espanyol acabin amb aquest idioma.

"Aquest és l'estat d'ànim que en bona part s'ha implantat en molts àmbits de la societat, de l'Administració i de les polítiques espanyoles", critica, i recorda que la política lingüística de Catalunya va ser acordada per diversos partits i entitats.

"No va ser definida i impulsada només per CiU, sinó també pel PSC, el PSUC i per ERC, i per moltes associacions" com Òmnium Cultural, l'associació Rosa Sensat i diverses associacions de veïns.