En la majoria de punts de la seva resolució, el PSC s’ha quedat sol amb els comuns. I tots han estat rebutjats. El text parlava de la necessitat de restablir els consensos de la societat catalana, d’establir un diàleg que permeti la reconciliació o que els conflictes polítics no troben solució en la seva judicialització. No obstant això, els partits independentistes han decidit votar-hi en contra i tombar-la en el ple d'aquest dimecres. El debat ha estat ben aspre.

El motiu, han argumentat els portaveus republicans des del faristol, és que a la proposta li manca credibilitat, no va acompanyada de fets. L’exconseller Ernest Maragall, històric militant socialista, els ha arribat a retreure que ni ells se la creien. Elsa Artadi els ha preguntat per què no van mirar a la cara dels familiars dels presos dissabte passat, si realment empatitzen com diuen.

Tampoc no han faltat les crítiques dels partits unionistes. Ciutadans ha criticat que els socialistes hagin “comprat les tesis nacionalistes” amb expressions com judicialització de la política. El PP ha considerat com una “passada de frenada” la proposta d’Iceta d’un Govern de concentració.

En la seva intervenció de presentació de la resolució, Miquel Iceta ha lamentat que el país continua sota l’aplicació del 155 i sense Govern. En aquest sentit, apel·lant al Govern de Josep Tarradellas, el primer secretari socialista ha defensat que “la força que necessitem és un gran acord Catalunya endins, acords transversals de pais”. Iceta ha volgut alertar que “ni la ràbia ni la impotència” serviran per avançar. També que “un front per la democràcia no pot ser un front contra la Constitució i l’Estatut”. La millor manera d’ajudar els familiars dels presos, ha reblat, és “fer les coses bé”.

artadi parlament roberto lazaro

"Van poder mirar a la cara dels familiars"

Durant el ple de dissabte passat, el PSC podria haver mostrat més empatia pels presos polítics, però no ho va fer. Així ho ha retret la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, a Iceta. “Van tenir molts minuts per mirar a la cara dels familiars dels presos, però no ho van fer”, ha lamentat. Malgrat l’oferta de reconciliació, Artadi els ha retret que ho expliquin en tercera persona. “Vostès són perpetradors del cessament il·legítim, són corresponsables quan donen suport als sabotatges que arriben des de Madrid”, els ha retret. 

Per la seva part, l'exconseller socialista Ernest Maragall, ara diputat d'ERC, ha tingut un to molt aspre. "No m'ho crec. Ara per ara donen la impressió que ni vostès mateixos s'ho creuen", ha etzibat. En aquest sentit, Maragall ha afirmat que "el PSC fa veure que no té cap responsabilitat en tot el que està passant", i li ha demanat que si vol diàleg li ho demani "a qui ens nega tots els drets".

alejandro fernandez pp roberto lazaro

"Compren les tesis nacionalistes"

No han faltat les crítiques des de la bancada unionista. La diputada de Ciutadans, Lorena Roldán, els ha dit que “els hauria de caure la cara de vergonya” després de llegir l’exposició de motius que fan per a després, segons la parlamentària liberal, “comprar tesis nacionalistes”. En aquesta línia, ha carregat contra la proposta d’un Govern de concentració “amb els que ens han portat fins aquí”. També ha lamentat l’ús de l’expressió “judicialització de la política”, perquè “qui judicialitza la política són aquells que se salten les lleis”.

Finalment, el diputat del PP Alejandro Fernández ha afirmat que el PSC “s’ha passat de frenada” amb les seves propostes, primer amb els indults als dirigents independentistes i després amb un Govern de concentració. Per altra banda, també ha assenyalat que “no existeix judicialització” i que no poden acceptar aquesta “idea perversa”. I ha conclòs sobre això: “No podem treure la justicia de l’equació, perquè és l’única garantia que tenim per desenvolupar aquest diàleg”.