El ministre de sanitat, Salvador Illa, considera, en relació amb la crisi del coronavirus, que "vist això, tots arribem tard". En una entrevista que avui publica a El País, el titular de Sanitat es refereix al decret que regularà la vida dels espanyols una vegada que s'acabi l'estat d'alarma: "Fins que no es derroti definitivament el virus —quan tinguem disponible una vacuna o una teràpia eficaç—, pensem que cal prendre precaucions i aprendre a conviure amb ell. Màscara, distància interpersonal, rentat de mans, higiene d'espais públics i privats. Són les quatre coses que cal fer".

"Ja hi ha hagut brots i s'han detectat. Hem vist que els sistemes de detecció precoç han funcionat. Per exemple, a Totana es va acordar una regressió de fase i a Ceuta el conseller va sol·licitar romandre en fase 2 per un brot. Si cal prendre accions més contundents en el sentit d'obligar a confinaments molt quirúrgics, caldrà fer-ho", explica.

El ministre reconeix haver "arribat tard", igual com "tot Occident". I afegeix: "Això és una obvietat. Però Espanya, Itàlia, França, Alemanya, tots els països, EUA, Brasil, tothom ha arribat. És una cura d'humilitat per a tothom. Però Espanya va actuar abans que d'altres, va decretar l'estat d'alarma amb un número d'afectats i morts inferior a altres països. Nosaltres, el 5 de març teníem 261 casos, Itàlia 3.089."

Manifestacions del 8-M

Sobre les concentracions del 8 de març, Illa afirma que "clar que hi ha hagut coses millorables. Però ni en política ni en la vida no hi ha actituds infal·libles. Es tracta de tenir més encerts que errors. A Espanya tenim l'epidèmia controlada avui. I em sorprèn que, quan les coses comencen a anar des del punt epidemiològic bé, alguns es dediquin a fer soroll". "Jo no entraré en retrets ni respondré provocacions. El que reclama la societat és unitat. La unitat salva vides, la unitat salva llocs de treball, la unitat salva empreses. Fa falta això", afegeix el ministre.

Illa destaca que "Fa dos anys hi va haver una moció de censura. Això ens ha portat a constatar dues coses: s'ha acabat la impunitat, l'ús inadequat dels diners públics; i dos, s'han posat en el centre de l'acció del Govern les prioritats socials. No és casualitat que aquest aniversari coincideixi amb l'ingrés mínim vital".