ECP 20151212 Colau dins

A Badalona, tercera ciutat de Catalunya reconquerida per les “confluències d’esquerra” a la dreta del PP que representava la desacomplexada figura de Xavier García Albiol, ha estat l’escollida per a l’acte central de campanya d’En Podem Comú.

La “gran confluència” ha tret tota l’artilleria. A més del candidat Xavier Domènech, hi ha intervingut Pablo Iglesias i Ada Colau. Fins i tot, un obrer de la política com Gerardo Pisarello, que ha escalfat l’ambient utilitzant figures com el president Companys o David Fernàndez. Per a En Comú Podem, encara queda partit i tenen la sensació que remunten. I avui a Badalona, s’ha notat.

Pisarello escalfa l’ambient

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha interpretat el paper que més li agrada. S’ha enfilat a l’escenari amb ganes de gresca i disposat a fer aixecar el cul de la cadira a les 2.500 persones que omplien el Poliesportiu de Llefià.

Pisarello no s’ha estat de res i ha repartit estopa a tort i a dret i amb generositat. A l’independentisme li ha dit que també vol “desconnectar de les oligarquies mafioses, teixint ponts i llaços amb altra gent de la resta de l’Estat i d’Europa”. Ha definit Ciutadans com el “nou falangisme d’Albertito Primo de Rivera”.

La mà dreta d’Ada Colau ha buscat fer amics amb l’independentisme citant dos exemples que han arrencat aplaudiments aclaparadors. “Hem vist com David Fernàndez aixecava la sandàlia a Rato i li deia gàngster”, ha recordat Pisarello. I mirant Iglesias, li ha recitat la famosa frase de Lluís Companys: “Madrileños, Catalunya os ama”. Per concloure, “Pablo, Catalunya et farà president”.

Colau es posa d’exemple

Ada Colau ha arribat, ha parlat i ha vençut. En un discurs ras, curt i contunent, l’alcaldessa de Barcelona s’ha posat com exemple de la gestió del “sí se puede”. Colau ha insistit en titllar de “criminals” els que provoquen els desnonaments i ha albirat que la confluència d’esquerres “desnonarà” les elits i els “poderosos” del Congrés.

Per altra banda, Colau ha defensat que Iglesias és l’únic líder estatal que “defensa i respecta el dret a decidir de Catalunya” i que “estima Catalunya”. I per tant, necessita el suport dels catalans que volen que es respecti la seva voluntat.

Així mateix, ha volgut respondre les dues crítiques més habituals que reben: la inexperiència i als atacs. “Ens diuen que no tenim experiència i és evident que tenim zero experiència en corrupció i en portes giratòries, en estafes i en humiliar la gent; i sí que tenim experiència en arribar a final de mes, en defensar drets i serveis públics”, ha contestat.

Sobre les crítiques a l’aspecte personal, Colau no ha estat per romanços. “Et critiquen com fa anys que critiquen les dones que consideren intrusos en la política! Vesteix-te com vulguis, estàs guapíssim!”, ha cridat. Colau també ha donat la volta definint C’s com un producte de “màrqueting” fet de màsters i no al carrer.

La tesi de Colau és que Ciutadans és el “reciclatge” del PP castigat per la corrupció i per generar la confiança de l’Ibex 35. Colau ha posat com exemple el fet que Albert Rivera va ser fins a tres vegades candidat del PP i que la cap de files de C’s al consistori barceloní, Carina Mejías, va ser diputada i regidora del PP durant 11 anys.

Acabat el discurs, Colau ha sortit fora del pavelló per repetir-lo a les dues-centes persones que s’han quedat sense entrar.

Domènech, contra Chacón

El candidat per Barcelona, Xavi Domènech, li ha tocat estirar les orelles a Carme Chacón. L’ha acusat de ser “vella política”, de “sonar a passat” i li ha recordat la paternitat dels desnonaments exprés. “Chacón és del mateix partit que Manel Bustos”, ha fet memòria Domènech amb tota la mala bava.

Iglesias i la visió d’Estat

Pablo Iglesias no s’ha entretingut amb la seva voluntat de convertir Espanya en un país “fraternal”. El referèndum l’ha donat per entès, perquè l’únic que trenca Espanya és “la corrupció i la desigualtat”. Donada per descomptada la qüestió nacional ha insistit en un nou concepte amb què vol identificar la segona setmana de campanya: que “té visió d’Estat”.

Encisat pel perfum de remuntada, Iglesias ha defensat la seva “camisa arromangada” davant dels vestits elegants de Rivera perquè, segons ell, a diferència de C’s, Podem té “visió d’Estat” i projecte generacional.

En aquest sentit, Iglesias ha defensat la gestió de les alcaldesses com Colau per identificar gestió amb noms amb un ampli suport popular. “Amb Colau s’incrementen 100 milions a despesa social i creixen les exportacions el 7%”, ha detallat Iglesias.

El megalíder de la confluència d’esquerres ha tancat el discurs emfatitzant el “procés constituent” que, segons el seu parer s’està vivint. “Cal altura d’Estat per mirar els nostres fills i els néts per dir-los: jo vaig estar aquí, jo vaig formar part del canvi”. Es creuen la remuntada. Potser al final, sí que es podrà.