Hotelers i comerciants de Barcelona consideren que l'Ajuntament de la ciutat no contribueix a la racionalització del debat sobre el turisme i l'acusen d'apostar per la "radicalització", cosa que tendirà a consolidar una atmosfera de "conflicte permanent i d'inseguretat jurídica".

En un comunicat, el Gremi d'Hotels de Barcelona, el Consell de Gremis de Comerços, Serveis i Turisme de Barcelona, Comertia, Barcelona Oberta i el Gremi de Restauració de Barcelona han criticat que per impulsar polítiques en un sector tan important per a la ciutat, el Govern municipal opta per fórmules que, en el millor dels casos, només obtenen l'aval d'una "justíssima" majoria dels grups polítics.

Les associacions consideren que és molt difícil que sobre la base de pactes tan "artificiosos" pugui descansar la gestió responsable, seriosa i intel·ligent que exigeix un fenomen com el turístic. A més, recorden que el turisme és un generador de riquesa sobre d'altres sectors econòmics i que els efectes de l'última crisi haguessin estat molt més greus sense l'aportació del turisme.

Demanen a Colau no demonitzar-los

Els hotelers i comerciants han apostat per posar en valor l'activitat turística de la ciutat "com es faria amb qualsevol altra indústria" i no "demonitzar-la" amb missatges negatius, com els que s'han llançat des del govern municipal sobre els allotjaments turístics o el turisme mèdic, que consideren "estèrils" i provoquen posicionaments contraris entre l'opinió pública.

En aquest sentit, han lamentat que mentre es fan aquests debats, s'han quedat pel camí importants oportunitats per millorar el posicionament internacional de Barcelona, com l'arribada d'algunes de les principals marques hoteleres del món, i han advertit que a mitjà i llarg termini es pagaran les conseqüències.

Les entitats han assegurat que els principals problemes que planteja el turisme a la ciutat, com la pressió sobre l'espai públic, no es resoldran amb el Pla especial urbanístic d'allotjaments turístics, ja que dels 34 milions de turistes que visiten la ciutat anualment, poc més de vuit milions pernocten en un hotel.

Han demanat que es permeti el creixement hoteler a totes les zones, perquè la no construcció de nous hotels o la no realització d'obres de millores comportarà la pèrdua del 20 % de les actuals places hoteleres. Per això, creuen que limitar el creixement hoteler no frenarà l'arribada de visitants, però sí que farà que la ciutat perdi competitivitat i han insistit a denunciar els problemes de convivència que generen els pisos turístics il·legals.

També han demanat un tractament diferencial per als edificis històrics perquè es puguin restaurar o rehabilitar per a ús hoteler.

En perill el desenvolupament econòmic

A més, han destacat que, en els últims mesos, l'estabilitat i la seguretat jurídica de l'activitat hotelera i econòmica ha entrat en crisi, a partir d'accions i omissions del Govern municipal de Barcelona, que qüestionen drets reconeguts per les lleis, deterioren la imatge de Barcelona i posen en perill el seu desenvolupament econòmic.

Les associacions consideren que és obligació del Govern municipal garantir i facilitar el lliure desenvolupament de qualsevol activitat que es porti a terme amb les normes establertes.

Hotelers i comerciants han dit que continuaran fent pedagogia a favor del turisme i mantindran una posició "oberta, dialogant i participativa".