L'aplicació de l'article 155, del què just avui fa 155 dies que va entrar en vigor, està provocant "un estancament" en el sistema sanitari català. Així ho ha denunciat la patronal sanitària La Unió, que agrupa hospitals i centres sanitaris de Catalunya. En una entrevista a Europa Press Roser Fernàndez ha assegurat que la intervenció del govern espanyol en els comptes de la Generalitat impedeix tirar endavant accions "que no estiguin en els pressupostos anteriors".  Això afecta al desenvolupament de noves estratègies elaborades, com l'atenció primària i el model d'atenció sanitària a les residencies, que estàn "condicionades" per aquesta situació. Fernàndez ha explicat que la Conselleria de Salut actualment no pot donar resposta a cap compromís perquè tot s'ha d'autoritzar des de Madrid: "Ens està afectant en el fet que no  podem negocia quin serà l'escenair econòmic que tindrem en els propers anys".

Els hospitals de l'ICS amb dificultats per adquirir medicaments

Roser Fernàndez ha explicat que des de l'Institut Català de la Salut (ICS) li han comunicat que tenen "dificultats en la contractació de medicaments i equipaments", ja que encara que tinguin pressupost "han de signar despesa per despesa, com una espècie de declaració jurada, per demostrar que aquella compra no va destinada a res que tingui a veure amb la independència", ha dit.

La xarxa de salut mental penja d'un fil

Pel que fa als centres concertats, l'aplicació del 155 afecta la implantació d'estratègies nacionals, com la de salut mental perquè no se sap "amb quins recursos es poden comptar"

"La xarxa de salut mental està una mica cautelosa" i si bé ja ha incorporat millores aprovades el 2017, com la contractació de personal, algunes entitats --sobretot les concertades, ha dit-- estan apostant per tirar endavant amb recursos propis, a l'espera que arribi el compromís efectiu, davant del qual la patronal recomana prudència, davant la inseguretat sobre si es podrà sumar a la cartera pública de 2018.

Fernández ha observat que l'any passat es va aprovar un escenari d'embranzida en la salut mental, que posaven recursos a dos o tres anys vista, i ha observat que els recursos de 2017, al Servei Català de la Salut (CatSalut) i la Conselleria "els ha costat suor i llàgrimes posar-los en el contracte" actual, insistint al Govern central.