El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha exposat davant ERC al ple del Senat els problemes que creu que suposaria per a Catalunya la independència: des de la imposició d'aranzels, a la tornada a la pesseta, la caiguda d'ingressos o la pèrdua de finançament com la que li proporciona el Banc Europeu d'Inversions, segona font de finançament per a Catalunya després del Govern espanyol.

Guindos ha respost al senador d'Esquerra Joaquim Ayats, que l'ha acusat d'augurar reduccions del PIB català si es produeix la independència, "però no presenta estudis que sustentin aquestes dades", que ha qualificat de "barbaritats".

El senador ha donat noms de premis Nobel i de prestigiosos economistes que donen suport a la possibilitat econòmica que Catalunya s'independitzi i ha acusat el Govern espanyol de mentir i de no atrevir-se a exposar aquests arguments en aquella comunitat. "Tenen por perquè saben que no tenen la raó", ha dit.

"De por, cap", li ha respost Guindos, que ha relatat les conseqüències de la independència, un "empobriment profundíssim" de Catalunya, "un suïcidi econòmic i financer".

El ministre ha assegurat que dos terços de la producció catalana hauria de suportar aranzels i hi hauria de nou fronteres físiques; Catalunya quedaria fora de l'euro i hauria de crear un banc central per "tornar a la pesseta"; les entitats financeres se n'anirien, es contrauria el crèdit i els actius catalans no servirien com a garantia davant el BCE.

Ha assegurat també que es produiria una redenominació del deute català i tensions pressupostàries "causades per la caiguda dels ingressos tributaris". Catalunya patiria una pujada de la inflació i una fugida de capitals per la incertesa, a més de perdre fonts de finançament com el Govern espanyol, el Banc Europeu d'Inversions i fons comunitaris.

"I el pitjor seria un Govern liderat per vostès i sense empara del Govern d'Espanya i de la Unió Europea", ha afegit Luis de Guindos.