La gran majoria de diputats i senadors del PSOE que van prendre la paraula aquest dimarts davant el president de la gestora, Javier Fernández, a porta tancada i en la cambra alta ho van fer per posicionar-se clarament contra una nova convocatòria electoral i a favor d'una abstenció en una investidura del president del Partit Popular. També van posar èmfasi en la unitat del partit i segons comenten algunes fonts, ningú va posar damunt la taula la possibilitat que s'abstinguin només els 11 socialistes que serien necessaris perquè Mariano Rajoy segueixi a La Moncloa.

Segons van confirmar diversos dels assistents a la cita, 14 dels 17 socialistes que van parlat davant els seus companys –un 83% del total– es van situar en l'escenari de l'abstenció i només tres es van apartar d'aquesta postura. Són la número dos del PSOE per Madrid, la jutge en excedència Margarita Robles, que ha reiterat que votarà 'no' a Rajoy; el diputat per Guipúscoa Odón Elorza, que va demanar llibertat de vot en consciència, i el diputat per Girona Marc Lamúa, que va avisar a més de les conseqüències que creu que tindrà una abstenció que li "fa urticària".

No obstant això, una altra persona de l'antiga Executiva de Sánchez, que explicava que l'antiga direcció no havia de parlar en aquesta reunió, es va queixar que ningú aixequés la veu per defensar la posició del 'no és no', contra la qual fins fa poc ningú parlava en públic.

Assumir la disciplina de vot

El qui va ser secretari d'Organització amb Sánchez, César Luena, i l'ex secretària de Política Municipal, Adriana Lastra, van afirmar que segueixen defensant la seva negativa a investir un president del PP, però també van assegurar que mantindran la disciplina de vot. En aquesta línia es van manifestar la majoria d'andalusos que van prendre la paraula, amb intervencions orientades a insistir en la unitat i la "importància" que es respectés la decisió que prengui el Comitè Federal diumenge que ve i s'accepti com una postura defensada pel conjunt de partit.

D'entre els defensors de l'abstenció, els principals arguments esgrimits són evitar terceres eleccions, o reforçar la unitat. El propi diputat basc per Madrid Eduardo Madina, va defensar que des de l'oposició es pot tirar a baix les polítiques del PP amb acords amb altres forces –com pugui ser Podemos–. Altres consideren que el PSOE pot fer una fèrria oposició des del Congrés després de la investidura. Sobre això ha discrepat l'únic diputat català que va parlar. "Quan es clava el genoll, per a alguns és més fàcil quedar-se així que aixecar-se", va dir Lamúa.

Així les coses, un altre diputat de l'òrbita 'pedrista' va comentat a la sortida de la reunió que seria molt difícil exercir una tasca d'oposició després d'haver permès a Rajoy seguir a La Moncloa. Ho creu així perquè el PP seguirà apel·lant a la responsabilitat dels socialistes per tirar endavant els pressupostos i altres lleis de calat. I si no ho aconsegueix, apuntava, amenaçaria amb convocar eleccions. "L'abstenció és una rendició", va dir recordant que si des d'un primer moment s'hagués explicat bé la posició, la seva lectura no seria la que pot tenir ara.

Abstenció mínima o total?

Cap dels qui van intervenir en la reunió va apostar per la denominada abstenció mínima o tècnica. Algun diputat creu que aquesta opció podria ser acceptable, per bé que ha de ser presa per aquells qui defensen el deixar passar. Al seu torn el diputat per Sevilla, Antonio Pradas, va defensar que ho decidirà el Comitè Federal. Però Pradas creu que el PSOE ha de mostrar "amb claredat el missatge i el missatge és 'no' a unes eleccions". "Aquesta va ser la decisió del Comitè Federal, que havíem entès el resultat i no anàvem a defraudar als espanyols amb noves eleccions", va afegir.

Per la seva banda, l'expresident de Castella-la Manxa José María Barreda sosté que el PSOE està davant "una decisió purament tàctica, puntual" i ha demanat "desdramatitzar", també, quant a l'episodi del nombre d'abstencions. Ara bé, segons les fonts consultades, en la reunió ningú ha plantejat què passaria si es decideix l'abstenció i algú trenca la disciplina de vot. Així ho han assegurat que faran el PSC i la diputada Susana Sumelzo. Fonts del PSC han apuntat a més que no hi ha hagut referències a la posició dels socialistes catalans, que segueixen en la negativa.