El Consell de Ministres ha donat llum verda al decret-llei que suspèn durant l'estat d'alarma, fins al 9 de maig, els desnonaments per impagament de lloguer de famílies vulnerables. Això ha generat el rebuig de les grans immobiliàries, que adverteixen que hi haurà una "onada de reclamacions judicials".

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha posat èmfasi que el decret intenta "preservar el dret constitucional a l'habitatge i protegir les famílies més vulnerables, però també els drets dels llogaters". Per aquesta raó, tots els propietaris que tinguin llogaters amb contracte, des de petits particulars a grans immobiliàries, tindran dret a sol·licitar una compensació si l'informe que hauran de presentar els serveis socials al jutge acredita la vulnerabilitat econòmica dels desnonats.

Desnonament dels Okupes

També es paralitzaran durant tres mesos els desnonaments de famílies vulnerables sense contracte, encara que només si ocupen habitatges buits de grans tenidors -propietaris de més de deu immobles- tenen menors o dependents a càrrec o són víctimes de violència masclista.

En aquests casos, els propietaris, majoritàriament fons d'inversió, entitats financeres i societats immobiliàries i de gestió d'actius, podran sol·licitar igualment una compensació, si demostren que la suspensió del llançament els ha ocasionat un perjudici econòmic.

En tots els supòsits previstos, les comunitats autònomes tindran tres mesos, des que quedi acreditada la vulnerabilitat dels desnonats, per oferir a aquests una alternativa habitacional que sigui un "habitatge digne". Si no ho fan, es compensarà als llogaters des del moment en què s'acordés la suspensió.

"Efecte crida"

Per a l'Associació de Propietaris d'Habitatge en Lloguer (ASVAL), que representa companyies com Ares, Testa Homes, Albirana Properties (la socimi de lloguer de Blackstone), Tectum, la promotora catalana La clau d'or i Aedas Homes, i que presideix l'exministre socialista i exalcalde de Barcelona, Joan Clos, la norma obre la porta a una onada de reclamacions judicials per responsabilitat patrimonial i econòmica de l'Estat.

Asval afirma que el decret "empara l'ocupació il·legal" i que això tindrà un "efecte crida" i farà malbé la imatge d'Espanya a Europa.

També el director general de l'Agència Negociadora del Lloguer, José Ramón Zurdo, ha afirmat que "no es pot regularitzar la situació dels okupes a costa del sector privat", mentre que el ministre Ábalos ha afirmat que el decret "no legitima cap ocupació d'habitatges".

Zurdo ha opinat que, després del "fracàs" dels crèdits ICO per al lloguer, les noves mesures "arriben tard i malament". "Tard perquè molts propietaris, sobretot els particulars que estan més indefensos, fa més de nou mesos que pateixen impagaments, i malament perquè hauran de suportar ara tres mesos o més de morositat, fins que potser puguin ser compensats i per una ínfima part del perjudici causat".

Per la seva part, el sindicat de llogaters de Madrid ha celebrat els "avenços", però l'ha titllat de "descafeïnat" i "provisional", a més de lamentar les compensacions per als grans propietaris, que considera responsables de la falta d'habitatge assequible de lloguer.

Prohibit tallar els subministraments

El decret-llei prohibeix així mateix durant l'estat d'alarma els talls de subministraments de llum, aigua i gas natural a consumidors vulnerables, severs, o en risc d'exclusió social, totes les categories que defineix la llei, i també als usuaris sense contracte que no tenen condició de vulnerabilitat, però poden acreditar-la per mitjà dels serveis socials o els mediadors socials.

Organitzacions com Facua-Consumidores en Acció han manifestat la seva satisfacció per aquesta "decisió de gran importància que protegirà a multitud de famílies que ho estan passant extraordinàriament malament", encara que altres com l'Aliança contra la Pobresa Energètica han avisat que el text mostra algunes "llacunes per les quals moltes famílies es quedaran al marge de la protecció".

El decret, que ha estat motiu durant més d'un mes de fricció entre el PSOE i Unidas Podemos en el Govern de coalició, "no és la panacea, però donarà tranquil·litat a les famílies", ha assegurat el vicepresident segon, Pablo Iglesias, en un vídeo difós al mateix temps que s'oferia la roda de premsa del Consell de Ministres.

Fotografia principal: Desnonament al barri del Raval / Sergi Alcàzar