El Govern torna a aprovar el decret llei que posposa l'entrada en vigor de la nova taxa turística. L'executiu ha donat de nou llum verda a aquesta iniciativa després de l'embolic que es va viure la setmana passada al Parlament, on el ple va tombar el decret que l'executiu de Salvador Illa havia pactat amb ERC per ajornar aquest impost, i ho va fer amb el vot dels Comuns, amb qui prèviament havia pactat la nova taxa. La consellera de Territori i portaveu del Govern, Sílvia Paneque, ha "apel·lat a la responsabilitat de tots plegats" per garantir el marc de seguretat jurídica mentre no s'aprovi definitivament la llei.
El Govern es va presentar al Parlament la setmana amb dos decrets relatius a la taxa turística. El primer pactat amb els Comuns, es va aprovar també amb el vot d'ERC i fixa un increment de l'impost que paguen els turistes per pernoctar a Catalunya a partir de l'1 de maig així com la tramitació de la mesura com a projecte de llei. El segon decret, pactat pel Govern amb ERC, posposava l'entrada en vigor del primer fins que s'aprovés definitivament la llei, i es va tombar amb el vot en contra dels Comuns. Tot plegat va provocar un embolic entre l'executiu i els seus socis, davant del qual la consellera d'Economia, Alícia Romero, va anunciar l'aprovació immediata d'un nou decret.
El decret aprovat avui ajorna l'entrada en vigor de la nova taxa turística mentre es tramita al Parlament la llei que regularà aquest impost. Es tracta d'una mesura amb efectes retroactius fins al primer període de liquidació que s'obri un cop s'aprovi el projecte de llei, tenint en compte que la taxa es liquida el mes d'abril i l'octubre.
Crida a la responsabilitat
La consellera Paneque ha apel·lat a la responsabilitat de "tots els grups parlamentaris", ha subratllat la necessitat que "s'honorin els pactes" i ha mostrat la confiança que l'aprovació de la llei es materialitzi tan aviat com sigui possible.
D'altra banda, el Govern ha autoritzat la Generalitat a refinançar amb entitats bancàries fins a 3.500 milions del seu deute. Aquest és el primer cop en 13 anys que la Generalitat recorre al sector privat per finançar el seu endeutament a llarg termini. L'objectiu, segons ha explicat l'executiu en el dossier de premsa dels acords Govern, és diversificar les fonts de finançament de la Generalitat, "molt concentrat des de fa més d'una dècada en el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA)" i reduir el cost del deute, que s'havia disparat arran dels tipus d'interès del BCE, buscant condicions més avantatjoses.