El nucli dur del Govern i de l’aparell sobiranista s’ha incorporat al sistema de missatgeria Telegram aquest dimarts a la tarda. Telegram és el rival de WhatsApp, al qual supera en seguretat i privacitat. Els últims consellers en sumar-se a aquest sistema han estat el d'Indústria i Ocupació, Santi Vila, a les 16:28; el de Sanitat, Toni Comín, a les 17:38; i la de Governació, Meritxell Borràs, a les 18:42. Altres diputats i càrrecs sobiranistes s’hi han anat afegint en el decurs del dia.
Aquesta migració massiva a un sistema molt més protegit de comunicacions pressuposa que Telegram serà el medi pel qual es faran les comunicacions entre els promotors del referèndum de l’1 d’octubre i de les lleis que l’acompanyen.
A Telegram tots els missatges i xats són encriptats, com a Whatsapp, però amb l’avantatge de l’autodestrucció. Es pot establir un temps de permanència dels missatges o xats, o bé eliminar-los directament sense deixar-ne rastre ni possibilitat de recuperació.
A més, els canals de Telegram permeten difondre missatges a un gran nombre d'usuaris, que no han de compartir el seu número de telèfon per participar-hi. Si el canal és privat, l'administrador ha d'acceptar els usuaris, no s’hi pot afegir qualsevol.
El sistema permet enviar i rebre tota mena d'arxius i documents. En estar basat en el núvol, l’usuari pot accedir als missatges des de qualsevol dispositiu. No té límit en la quantitat de dades que es poden enviar. Telegram també ofereix més facilitats que altres sistemes per programar bots, que són canals de telegrames operats automàticament per algorismes.
El Govern havia provat fa mesos un altre sistema, anomenat Signal.
El Nacional també té el seu canal de Telegram, al que qualsevol s'hi pot apuntar clicant aquest enllaç.