La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat en una entrevista a Europa Press que el Govern preveu aprovar durant la tardor l'avantprojecte de llei de l'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària. Aquest nou organisme, en el que treballen conjuntament la conselleria encapçalada per Cervera i el Departament de Salut, podria entrar en vigor l'any vinent, tenint en compte que el debat sobre la llei al Parlament podria produir-se entre finals de 2022 i principis de 2023. La titular de Drets Socials defensa que l'agència implicarà un "salt qualitatiu en el sistema d'atenció a les persones" i que permetrà que es reguli "l'atenció sanitària en l'entorn social, tant a les residències com en l'atenció a domicili i la salut mental".

L'impuls d'aquest òrgan arriba perquè, a vegades, "existia una línia molt fina entre els departaments de Salut i Drets Socials" i, ara, podran treballar conjuntament en la regulació de l'atenció sanitària en l'entorn social. Ja al febrer es va aprovar la memòria preliminar i el projecte ha estat a consulta pública, però ara es treballa en la redacció de l'avantprojecte. Violant Cervera sosté que, des del Govern, estan "molt esperançats" amb l'agència, que integrarà persones grans, amb discapacitat, amb problemes de salut mental i amb necessitats complexes.

La compatibilitat de la Renda Garantida de Ciutadania i l'Ingrés Mínim Vital

Una altra de les carpetes que ocupa el Departament de Drets Socials és si resulta factible que la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) i l'Ingrés Mínim Vital puguin coexistir. En aquesta qüestió, Violant Cervera ha manifestat que treballen amb el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions per veure com fer possible que convisquin aquestes dues prestacions. Una de les vies pot ser un conveni de col·laboració. En tot cas, Cervera ha recordat que la RGC és una prestació subsidiària i un dret subjectiu, de manera que la primera prestació és l'IMV. De fet, un dels requisits dels ciutadans que sol·liciten la Renda Garantida de Ciutadania és que, a la documentació, adjuntin "com a mínim" la sol·licitud d'entrada a l'Ingrés Mínim Vital.

El que també preocupa al Departament de Drets Socials és el repunt que pugui haver de pobresa energètica degut a l'increment del preu dels subministraments. "És evident que aquesta pujada afectarà les persones, especialment les vulnerables, i que tots els governs estem pensant quina repercussió tindrà això a l'hivern", ha indicat Violant Cervera. La consellera ha informat que el seu Departament treballa amb diferents subministradores per poder arribar a acords com la condonació de deute per pobresa energètica a més de 35.000 famílies, un pacte que es va assolir amb Endesa a principis de 2021.