"No està en situació d'allò que exigeix un president de la Generalitat de Catalunya" deia el ministre Íñigo Méndez de Vigo sobre la decisió del jutge Pablo Llarena que el candidat proposat pel president del Parlament Roger Torrent, Jordi Sànchez, no hagi rebut l'autorització del jutge Pablo Llarena per a la investidura prevista per al proper dilluns 12 de març. Fonts de l'executiu central consultades per El Nacional, però, al·legaven que "mai dos casos són iguals", en al·lusió a la decisió del jutge que sí va permetre a Juan Carlos Yoldi, exmembre d'EH Bildu, assistir a la seva investidura, considerant que aquestes decisions depenen dels indicis que valori cada magistrat per a l'ocasió concreta.

Davant de la decisió de Llarena, el portaveu de l'executiu central afirmava "respectar i acatar" el posicionament del Tribunal Suprem, en aquesta ocasió. De Vigo advocava novament per un candidat dins la "legalitat i l'ordre constitucional" tal i com havia propugnat la Moncloa al llarg de les darreres setmanes. Així les coses, la possibilitat d'una alternativa com ara Jordi Turull, investigat però no en presó preventiva, podria descol·locar el govern de Mariano Rajoy, tal i com explicava aquest diari la setmana anterior –ja que no seria inhabilitat fins al final del judici al TS.

En segon lloc, De Vigo demanava "no enganyar novament els catalans", en al·lusió del programa de govern acordat entre ERC i Junts per Catalunya, de cara a la investidura de Sànchez, que parla d'una "multiconsulta", a més de les institucions de la 'República' a Bèlgica. "És un document a major glòria dels antisistemes de la CUP. Perles. Que al segle XXI es parli del Parlament com l'Àgora republicana, o la visió disruptiva del règim autonòmic, o l'empoderament de la gent, és l'èpica de la fonètica" ha denunciat el portaveu espanyol, de forma molt contundent.

La qüestió és que a la Moncloa avisen les formacions independentistes sobre que el gir podria tenir conseqüències. D'una banda, argumenten que  només les accions dutes a terme poden ser impugnades al Tribunal Constitucional, en al·lusió a l'acord d'investidura. Per altra, alerten que continuar amb els efectes de la independència és "contrari a allò que ells mateixos han expressat, que no hi va haver República". "És un engany més, una part de la farsa, no van en la bona direcció, van en la dolenta, no en la línia de restablir les institucions..." lamentava el portaveu.

L'executiu central inclús s'ha permès citar el president Artur Mas, sense que ningú l'hagués esmentat. "Parlava de crear la Dinamarca mediterrània, però no és Dinamaca, sinó de model veneçolà, tot ho feien perquè el govern espanyol recollís i decidís el dret a decidir, i no ho va a reconèixer ningú", ha carregat. Inclús, ha afirmat que "gràcies al 155 es paga a la paga extra dels funcionaris, que no és la farsa que es diu a la gent, sinó dels problemes reals, no una part dels catalans, si no de tots" ha tancat –ja que el Consell de Ministres ha aprovat un acord relatiu al 20% que els mancava.