El Departament de Drets Socials ha avisat aquest dijous d'un repartiment "injust" del bo per als joves destinat a lloguer social: del fons que destina l'Estat a aquesta prestació, Catalunya rebrà el 14,5%, mentre que el Govern detalla que el territori aplega el 17% de la població jove d'arreu de l'Estat. Aquesta diferència suposa, segons càlculs de la Conselleria, uns cinc milions menys que el que finalment percebrà Catalunya. Amb aquesta partida, estimen que l'ajuda arribarà a uns 9.500 joves. Si el repartiment s'ajustés a la proporció de joventut que té cada comunitat, el bo jove el podrien rebre aproximadament unes 1.500 persones més a Catalunya. La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha reivindicat que aquesta ajuda "s'hauria de poder gestionar de la Generalitat" i lamenta que no poden introduir "cap criteri en funció de les nostres pròpies realitats territorials" per a l'adjudicació d'aquesta prestació.

Cervera ha detallat en una roda de premsa que el mateix Estat "reconeix que els criteris establerts no són els adequats". Encara que ha precisat que es feliciten per la iniciativa, la qualifica d'"insuficient". Paral·lelament, el secretari d'Habitatge i Inclusió Social, Carles Sala, tem que pugui haver-hi "més resolucions negatòries que concessions" per la manca de flexibilitat a l'hora de poder plantejar "requeriments complementaris o la intensitat de l'ajut segons la realitat territorial" de la persona sol·licitant. Respecte al calendari en què es podrà demanar aquesta ajuda, des del Departament de Drets Socials asseguren que no hi ha encara terminis clars perquè l'Estat encara ha de convocar una nova conferència sectorial al respecte. El dimecres de la setmana passada es va votar el repartiment d'aquests ajuts. La Generalitat va votar-hi en contra.

18 desnonaments diaris aturats a Catalunya el 2021

En la roda de premsa, la Conselleria de Drets Socials ha presentat el balanç de les actuacions en matèria de polítiques socials d'habitatge el 2021: des de l'Agència d'Habitatge, es van evitar un total de 6.478 desnonaments l'any passat, el que suposa una mitjana de 18 execucions diàries evitades al país. Per fer-ho, la Generalitat va destinar 14 milions d'euros a aquests ajuts urgents. D'altra banda, també 66.610 famílies van rebre ajuts ordinaris a través de diverses línies per poder pagar el lloguer. En aquest cas, la partida que va desemborsar Drets Socials el 2021 va ascendir als 125 milions d'euros. Carles Sala, secretari d'Habitatge i Inclusió Social, ha destacat que es tracta de l'any en què "Catalunya ha destinat més diners en polítiques socials d'habitatge".

 

La consellera Cervera ha subratllat que Catalunya es troba en "emergència habitacional" i ha reclamat a l'Estat que torni a prorrogar la moratòria de desnonaments, que finalitza aquest 28 de febrer. Encara sobre la moratòria, Sala ha titllat de "preocupant" el fet que pugui finalitzar aquesta moratòria. Encara sobre els desnonaments, la titular del Departament de Drets Socials ha carregat contra el govern espanyol per la llei d'habitatge: "És un escàndol que no hi hagi cap mena de mesura que faci referència als desnonaments en aquesta normativa". Cervera també ha criticat la "invasió competencial" que suposa aquesta llei i ha alertat que "aquest biaix recentralitzador de l'Estat ens està fent mal perquè podria posar en risc algunes de les polítiques que estem impulsant en aquesta matèria". "El món immobiliari necessita seguretat jurídica. La majoria de les lleis que aprovem al Parlament estan recorregudes i les que aprova l'Estat són recentralitzadores", ha reblat Violant Cervera, situació que porta a un "caos".