El Govern acusa el delegat de l'executiu espanyol, Enric Millo, d'haver prohibit a la directora de l'aeroport del Prat, Sonia Corrochano, acudir a la reunió que havia convocat per aquest dimecres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, per abordar la situació de col·lapse als controls fronterers que ha provocat el caos a l'aeroport.

L'executiu català va convocar dimarts a primera hora de la tarda a través d'un correu electrònic la directora i el delegat a la reunió que s'ha celebrat aquest dimecres. En un primer moment Corrochano va acceptar participar-hi però posteriorment va declinar l'assistència, segons fonts del Govern, que atribueixen aquest canvi d'opinió a les pressions de Millo. Des de la Generalitat es contrasta aquesta actitud amb la fluïdesa de relacions del conseller de Territori amb el ministre de Foment.

Amb tot, en la roda de premsa posterior a la reunió, Rull ha evitat entrar obertament en les raons de l'absència dels dos representants estatals i s'ha limitat a assenyalar que ha estat una "decisió compactada" que va "afectar" tant la directora com el delegat del Govern.

Al llarg de la tarda de dimarts, Millo va evitar deixar clar si hi assistiria o no i, de fet, la seva absència s'ha confirmat el mateix matí de dimecres quan ha convocat pel seu compte una trobada a la Delegació del govern espanyol amb el secretari de Seguretat, José Antonio Nieto, i la directora de l'aeroport.

A la reunió organitzada per la Generalitat hi han acudit finalment el conseller Rull i el d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, el segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, l'alcalde del Prat, Luis Tejedor, i el president de la Cambra, Miquel Valls.

Falta de respecte

El conseller de Territori ha denunciat que aquesta actitud del delegat és una "falta de respecte" no al Govern sinó als ciutadans.

Rull ha anunciat que els reunits han decidit posar en marxa una comissió de seguiment de la situació del Prat i han emplaçat l'administració de l'Estat a sumar-s'hi. La comissió estarà integrada per les institucions que han participat avui a la trobada, a més del representant estatal i de l'aeroport, i es reunirà de manera setmanal.

Tots els presents s'han mostrat preocupats per l'efecte que aquesta crisi pot tenir en la imatge del Prat i han subratllat que tant la Cambra com l'Ajuntament de Barcelona ja van advertir que aquesta situació es produiria. 

La comissió que s'ha creat tindrà un funcionament similar a la que es va constituir l'any passat arran la crisi de Vueling i l'objectiu serà "monitoritzar" el funcionament de la infraestructura i la resposta de les administracions per tal que compromisos com el que ha anunciat aquest migdia el delegat del govern espanyol sobre l'increment d'efectius es compleixin.

En ser preguntat sobre la possibilitat que l'Administració de l'Estat declini formar part d'aquesta comissió, el conseller de Territori ha assegurat: "És una hipòtesi que no contemplem. Seria una irresponsabilitat impensable i inassumible".