Sense pèls a la llengua i agafant-se a l'exemple de Sixena, el diari La Voz de Galicia reclama ara dues peces d'art a Catalunya que s’exhibeixen al Museu Marès de Barcelona agafant-se a l'argument que van ser objecte d'un "robatori". 

Segons denuncia el rotatiu citat, aquestes dues escultures, que pertanyen a l'art romànic i que daten del segle XII, "també van ser espoliades" com diuen que va passar amb les 44 obres d'art de Sixena, obres que ahir van acabar a Vilanova de Sixena després que el govern espanyol aprofités l'aplicació de l'article 155 per autoritzar que s'emportessin les peces del Museu de Lleida.

Sota el títol "també hi ha art gallec a Catalunya", el diari posa de manifest que les escultures pertanyen al monestir de Carboeiro de Santa Maria de Carboeiro i es lamenta que en el cas de Galícia encara "no hi hagi tribunals pel mig", mentre explica que es tracta de dues escultures del timpà del cenobi de Carboeiro.

Sixena a la gallega

Segons diuen, això estaria documentat en imatges i diversos treballs dels historiadors, però aquest no seria el principal indicador que demostraria que les escultures pertanyen a Galícia perquè, assenyalen, "el trasllat per formar part de l'exposició Galicia no Tempo el 1991, amb expressa referència a la seva procedència, es converteix en un dels principals testimonis d'aquest patrimoni espoliat".

Un "robatori" que bategen com "una Sixena a la gallega", però del qual no tenen una data concreta de quan va ser "espoliat", tot i que apunten que podria haver estat als anys cinquanta quan es van sostreure del monestir. De fet, posen damunt la taula que en aquella època era molt freqüent que s'emportessin pedres per a noves construccions, fet "que es repetia en molts racons de Galícia".

Precisament en el cas de Carboneiro, aquests saqueigs s'havien anat succeint des de mitjans del segle XIX fins als anys noranta i, segons asseguren, quan van començar amb el procés de restauració del conjunt monacal s'haurien plantejat iniciar el procés de recuperació de les obres i, fins i tot, es va aprovar al ple del desembre del 2006 de la Mancomunitat Terras do Deza reclamar-ho a l'Ajuntament de Barcelona. 

Llum a la foscor

Ara bé, finalment això va quedar en no res i, justament per això, el diari citat es lamenta que "va quedar en simples declaracions d'intencions, sense pressió política i molt menys per la via judicial". Això sí, el cas de Sixena és, per a ells, un bri d'esperança per poder recuperar el patrimoni que, diuen, "va ser espoliat" per Catalunya.

I és que si amb l'aplicació de l'article 155, el govern espanyol ha permès que s'emportessin les obres de Sixena del Museu de Lleida i, a més, un jutge d'Osca va autoritzar la Guàrdia Civil a endur-se les obres de Sixena "fins i tot" per "la força", podria ser que a Galícia acabés passant el mateix i que "es recuperi aquest patrimoni romànic de tothom".