Una part de la col·lecció de retrats de comtes i reis que van governar Catalunya fins al segle XVII torna a estar penjada a les parets del Palau de la Generalitat. 

Provenen del Museu Militar de Montjuïc, on van anar a parar després de 300 anys presidint la sala Nova del Palau, on es reuneix el govern. La col·lecció va ser encarregada el 1587 per la Diputació del General al pintor bolonyès Filippo Ariosto. Ara han retornat al propietari original. 

Durant més de 300 anys, els retrats de Guifré el Pilós, Ramon Berenguer el Gran, Jaume el Conqueridor, Martí l'Humà, Ferran el Catòlic i Felip II hi van ser exposats. Fins que el 1908 la Reial Audiència, que ocupava el Palau de la Generalitat des del Decret de Nova Planta, va ser traslladada a un nou edifici al passeig de Lluís Companys, juntament amb els 46 quadres de la galeria, 43 dels quals estan en procés de restauració.

D'allí es van traslladar el 1963 a Montjuïc per decorar les parets del Museu Militar. Des del tancament del recinte, el 2009, són propietat de l'Ajuntament de Barcelona.

Rodolfo Galdeano, doctor en Història de l'Art, ha explicat a TV3 que la col·lecció de pintures és única per la seva extensió i antiguitat. "Parlem de la sèrie més antiga d'Europa, d'una sèrie que el que fa és reivindicar la història pròpia", afirma l'historiador. "Per tant, estàs recuperant patrimoni i, a més, el tornem al lloc on era", sosté.