El Frankfurter Allgemeine Zeitung, considerat el diari més important d'Alemanya, s'ha mostrat perplex per la reconversió de l'economista excomunista Ramón Tamames com a candidat del partit ultra Vox. "La distància política entre uns i altres no podia ser més gran", diu sorprès el rotatiu. I explica que la transformació va acompanyada d'un intent de blanquejar el partit de Santiago Abascal. Cita en aquest sentit el que diu el mateix Tamames: "No són en absolut feixistes. I molt menys racistes. Si de cas, se'ls podria titllar de nacionalistes espanyols".

El Frankfurter recorda que Tamames va ingressar al Partit Comunista l'any 1956, va ser membre del seu comitè central, i va ocupar un escó al Congrés a finals dels anys setanta com a representant de la línia eurocomunista. "Va estar al capdavant del moviment estudiantil de protesta contra la dictadura franquista, i va ingressar a la presó dues vegades per les seves condicions polítiques. Més tard va abandonar els comunistes i va ser un dels fundadors de l'aliança d'esquerres Izquierda Unida, que també va representar al Congrés", diu. 

Remarca també que entre els més de 30 llibres que ha publicat el catedràtic hi destaca la seva "obra de referència" Estructura Econòmica, de la qual se n'han fet 26 edicions. "Alguns comentaristes l'han acusat de megalomania. Però la majoria dels crítics, siguin de dretes o d'esquerres, són ara els primers a expressar un gran respecte per Tamames", afegeix. Insisteix en canvi que per a Vox, Tamames no és més que "un comodí". "Té via lliure per fer un arranjament de comptes general amb el govern d'esquerres que està en minoria, i això donarà als populistes de dretes la màxima atenció mediàtica, almenys per un dia. Fa mesos que pateixen una caiguda a les enquestes. Se suposa que Tamames ja ha complert amb el seu deure. No té cap possibilitat real de ser president. Fa dos anys i mig el líder de Vox, Santiago Abascal, ja va presentar la seva proposta i va fracassar. Se suposa que Tamames només farà una aparició com a convidat dels populistes de dretes, a l'inici del gran any electoral", precisa.

El Frankfurter creu també que Vox s'està aprofitant del catedràtic. "Amb l'ajuda d'un intel·lectual respectat, Vox vol intentar sortir del racó de la dreta i posar-se al capdavant d'una oposició transversal", resumeix. Recorda que la moció de censura no tindrà el suport del PP ni el de Ciutadans, i per tant Vox es quedarà sola al Congrés. El diari no amaga, però, citant periodistes espanyols, que el dia de la moció serà un "teatre de desprestigi parlamentari" que Vox escenificarà com si comercialitzés una marca de galetes o de xocolata.