"Intentarem no retardar els propers pagaments". Així ha exposat el secretari d'Economia, Pere Aragonès, la seva intenció de pagar a temps les farmàcies de cara al mes de maig o, com a mínim, de no trigar més de 80 dies a fer-ho –ara triguen una mitjana de 81,9 dies–, tot i que s'ha lamentat que potser no ho faran a temps perquè "si no tenim un calendari d'ingressos, és molt difícil calcular el pagament a proveïdors". 

Ho ha dit en una entrevista al 3/24, on ha justificat els retards pel fet que el Ministeri d'Hisenda no pagui les bestretes de la liquidació del 2014 i ha aprofitat per carregar contra el Govern espanyol perquè "només està en funcions per decidir no rebaixar els tipus d'interès del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) al 0%".

Tot plegat dificulta el pagament als proveïdors i podria comportar el retard dels pagaments a farmàcies, centres sociosanitaris i entitats del tercer sector a finals de maig. Per això, Aragonès ha emplaçat l'Executiu estatal a fer un repartiment del sostre de dèficit més equitatiu per a les comunitats" perquè, si no hi ha flexibilitat, "el Govern farà tard" a l'hora de pagar. "Si l'Estat compleix amb les seves obligacions, nosaltres complirem", ha posat de manifest.

Nous retards

Les farmàcies haurien d'haver rebut el passat dimarts 5 d'abril els 114,7 milions d'euros corresponents a la factura dels medicaments dispensats al febrer i aquesta xifra se suma als 83,4 milions que la Generalitat tenia pendents de les factures del gener i que no va abonar al març.

Amb això, el Govern acumula ja 198,1 milions d'euros de deute als farmacèutics, tal com indica el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, que ha aprofitat per reclamar a les administracions que estableixin un calendari de pagaments "estable" i "pressupostant d'acord amb la despesa real farmacèutica".

Despesa social

Aragonès també ha volgut avisar el Ministeri d'Hisenda que no reduiran "la despesa social per justificar la seva ineficàcia en la gestió del dèficit" perquè el 88% del pressupost de la Generalitat és "despesa finalista", ha recordat, i ha assegurat que "no hi ha marge per reduir-la".

En aquest sentit, el secretari d'Economia ha reiterat la seva negativa a reduir la despesa perquè només es pot fer tancant hospitals i escoles i, això, "no ho farem!", ha exclamat. Per això, ha emplaçat Hisenda a "finançar les competències de les comunitats adequadament". "Hi haurà ajustos en interessos, però mai en àmbits socials", ha sentenciat.