Com cada 8 de març, milers de dones han sortit als carrers de Catalunya tot i les restriccions per la pandèmia de la Covid. La concentració més nombrosa ha estat la de Barcelona, que ha reunit milers de dones al passeig de Gràcia Barcelona. Tot i que ha comptat amb menys participació que en altres anys a causa de les restriccions, ha aconseguit esgotar totes les inscripcions -unes 4.500- i ha mantingut el mateix ambient reivindicatiu i festiu d'altres anys.

Les mesures anti-Covid han obligat les organitzadores a substituir la tradicional manifestació per un acte en el qual era obligatori inscriure's per participar-hi i concentrar-se en algun dels vuit trams en els quals s'ha dividit el passeig de Gràcia, entre l'avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes.

Manifestación 8-M Barcelona dia de la mujer - Sergi Alcàzar

Pla general de la manifestació del 8-M a Barcelona - Sergi Alcàzar

Durant la concentració, les assistents han respectat tant les distàncies de seguretat per evitar contagis com l'ús de mascareta. A més, també s'han pogut veure multitud de pancartes reivindicatives com per exemple: "Contra les violències masclistes, justícia feminista" o "Prou d'agressions a les dones". També s'han vist altres lemes com "La lluita és de totes" o "No som tan poques, ni estem tan soles".

Durant l'hora que ha durant la concentració hi ha hagut temps per representacions teatrals, la lectura d'un manifest, crits reivindicatius, moltes 'selfies' i uns minuts amb un mar de llums liles amb el mòbil. Al final la música que s'emetia des d'una de les carrosses on hi havia una colla de persones ballant ha convertit el Passeig de Gràcia en una pista de ball improvisada durant un quart d'hora.

A la concentració també hi han participat diverses personalitats com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau,  la candidata de JxCat en les passades eleccions del 14-F, Laura Borràs, la consellera de Justícia, Ester Capella, el líder d'ERC, Pere Aragonès, el conseller d'Exteriors, Bernat Soler, o el secretari general de CC.OO. a Catalunya, Javier Pacheco.

Girona també surt al carrer

a Girona, unes 2.500 persones, segons la Policia Municipal i els Mossos, s'han manifestat pels carrers de la ciutat per reivindicar el Dia de la Dona sota el lema "Ens volen confinades, ens trobaran organitzades". La mobilització, convocada per la Coordinadora de Feminismes Anticapitalista de Girona, ha començat a la plaça 1 d'Octubre i ha recorregut diversos carrers del centre de la ciutat fins a la Delegació del Govern. Allà s'ha llegit un manifest assegurant que "la lluita continua" i han denunciat que la pandèmia ha "accentuat encara més les desigualtats". També han denunciat els casos d'assetjament sexual destapats a l'Institut del Teatre i han interpretat diverses cançons de denúncia.

Durant el recorregut, quan la marxa ha arribat a la zona de Correus ha topat amb un fort desplegament policial dels Mossos, que els ha impedit accedir fins als jutjats. La situació ha generat crítiques per part de les assistents, que han criticat el cos policial per "témer" una concentració de dones. I és que durant tot el recorregut les dones han encapçalat la mobilització demanant als homes que es desplacessin de la primera línia.

Lleida surt al carrer tot i la Covid-19

Els carrers de Lleida s'han tornat a tenyir de color lila amb motiu del 8-M, tot i la Covid-19. La mobilització ciutadana ha estat inferior a la registrada anys anteriors, amb poc més d'un miler de persones i s'han tornat a organitzar dos actes per separat, un per la Coordinadora 8-M i l'altre per Marea Lila.

El primer ha estat el més multitudinari, amb una manifestació que ha sortit de la plaça Víctor Siurana per reivindicar un 8-M feminista, combatiu i anticapitalista, sota el lema 'El masclisme no ens atura, la covid-19 tampoc'. La marxa ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, on s'ha llegit un manifest i s'ha fet una foguera amb caixes de cartró que s'han cremat amb el foc. També han cremat una banderola de Vox.

La manifestació ha recorregut diversos carrers de Lleida i durant el trajecte ha fet diverses parades. Al Bisbat de Lleida s'han llençat penja robes per denunciar els avortaments il·legals, davant del Departament de Salut han reclamat l'avortament lliure i gratuït amb crits i pintades a la façana i, finalment, davant la Guàrdia Urbana han cridat 'la policia tortura i assassina'. Durant el recorregut també han cantat 'Mort al capital, a l'església i a l'Estat' i 'Els carrers seran feministes', entre d'altres.

Tarragona reivindica el 8-M

Unes 500 persones s'han concentrat aquest dilluns a Tarragona pel 8-M. L'acte ha estat convocat per la Plataforma 8-M del Camp de Tarragona i ha reclamat la igualtat de gènere, la fi de la violència masclista i la fi de la bretxa salarial. També ha servit per denunciar que la pandèmia ha empitjorat la situació laboral de les dones i que moltes de les feines feminitzades que fan són considerades essencials, però no tenen el reconeixement social i salarial que correspondria. Per l'escenari que s'ha habilitat hi han passat grups de teatre i de música, així com membres del Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, que han denunciat la precarietat laboral que pateixen les dones que netegen els hospitals.

Els carrers de Vic s'omplen de clams feministes

 Els carrers de Vic també s'han omplert de clams feministes per denunciar que la pandèmia ha agreujat encara més les desigualtats. El tret de sortida ha estat un esmorzar popular i seguidament, a la plaça de la Catedral, el Comitè 8-M Osona-Lluçanès ha iniciat una cercavila. La primera parada ha estat una actuació teatralitzada per visualitzar els "impactes" de la Covid-19 en la dona i les diferents etapes de la vida, com ara les càrregues familiars i la cura de persones grans.

Les assistents a l'acte també duien cartells amb missatges com ara "Sense les dones no hi ha revolució" o "La dona és la vida" i han cantat proclames com "Visca la lluita feminista". Una de les membres del Comitè 8-M, Anna Carrera, ha subratllat que la pandèmia ha agreujat encara més les desigualtats entre homes i dones i que aquest any calia sortir un cop més al carrer per representar també aquelles dones que no ho poden fer. Per la seva banda, la Blanca, una altra de les representants de la plataforma feminista, ha denunciat que, malgrat la pandèmia, els desnonaments no s'han aturat i ha lamentat que encara segueixi vigent el toc de queda.