La Casa del Rei i la Moncloa han fet pública aquest divendres una agenda de la Família Reial i del president espanyol, Mariano Rajoy, que no inclou cap activitat oficial "amb cobertura informativa" entre els dies 2 i 8 d'octubre, en la setmana posterior al referèndum de l'1 d'octubre. Pel que fa a a Rajoy, només consta que divendres té Consell de Ministres.

L'última activitat oficial pública de Felip VI va tenir lloc dijous passat, quan el Monarca va inaugurar a Madrid una exposició sobre el patrimoni científic i artístic reunit als museus de la Universitat Complutense, un acte en el qual no va prendre la paraula i on va estar acompanyat pel secretari d'Estat d'Educació, l'alcaldessa de Madrid i cinc rectors universitaris.

Durant aquesta setmana, el Rei ha llegit discursos en les inauguracions del nou Palau de Congressos de Palma i de la XXIX Cimera Internacional de Centres de Pensament Empresarials (ISBTT), a més de pronunciar unes improvisades paraules en el lliurament a l'empresari Plácido Arango del IV Premi Enrique V. Iglesias, si bé en cap d'aquestes ocasions no s'ha referit a la situació de Catalunya, ni explícita ni implícitament.

L'absència de compromisos públics per a la setmana vinent facilitarà a Felip VI el desenvolupament de les seves tasques com a cap de l'Estat en funció dels esdeveniments, si bé la Casa del Rei ha preferit no fer comentaris sobre aquest punt.

Els organitzadors del XX Congrés Nacional de l'Empresa Familiar van anunciar el passat dia 19 que el senyor Felipe intervindria previsiblement dilluns vinent 2 en la inauguració d'aquest fòrum, convocat a Toledo, encara que la seva presència mai no va ser confirmada per la Casa del Rei, i en els últims dies van retirar el seu nom del programa provisional del conclave.

L'última vegada que el cap de l'Estat va abordar la situació de Catalunya va ser el passat dia 13 a la catedral de Conca, durant el lliurament dels Premis Nacionals de Cultura, i ho va fer de forma expressa, amb un missatge en el qual va garantir que la Constitució "prevaldrà sobre qualsevol fallida" de la "convivència en democràcia".

"Els drets que pertanyen a tots els espanyols seran preservats" davant "els qui se situen fora de la legalitat constitucional i estatutària", va subratllar llavors el Rei, en la seva primera intervenció pública des que el Parlament de Catalunya va aprovar la llei del referèndum a fi d'emparar la votació anunciada per a l'1 d'octubre.

La "convivència democràtica" assolida a Espanya "després de molts sacrificis" i gràcies "a la generositat de tots" només és possible "si les lleis que la regulen i organitzen són ateses i complerta pels ciutadans i per les institucions; si els drets i llibertats dels ciutadans són tutelats i respectats pels poders públics", va advertir Felip VI.

"Per això, davant dels qui se situen fora de la legalitat constitucional i estatutària i fracturen la societat, estic segur que els drets que pertanyen a tots els espanyols seran preservats i que les llibertats de tots els ciutadans seran garantides i protegides", va afirmar a continuació el cap de l'Estat.