Aquesta setmana comencen ja les negociacions pels governs autonòmics i municipals. Sense anar més lluny, aquest mateix dimarts el PP ha convocat aquest mateix dimarts taules separades de diàleg amb Ciutadans i Vox per intentar aconseguir acords a tres bandes, malgrat el veto d’Albert Rivera a l’extrema dreta. Davant d’aquest panorama, els barons populars crítics amb l’actual direcció també han volgut enviar una advertència al seu líder Pablo Casado: la formació de Santiago Abascal no hauria de formar part dels nous executius. Curiosament, les alarmes sonen des de la perifèria. I són un míssil a la línia de flotació de l'estratègia de Gènova.

La principal esmena a la totalitat ha arribat com sempre de part d'Alberto Núñez Feijóo, la veu més crítica dins l'actual PP. En una entrevista a la cadena COPE, el president de la Xunta de Galícia ha defensat que governi la llista més votada. Ho ha fet considerant "imprescindible una reforma de la llei electoral, ja sigui per introduir un “plus” per a la llista més votada o bé per a introduir una segona volta i evitar els problemes actuals. Ha arribat a dir que “no pot ser que el partit que guanya es converteixi en perdedor i els partits que perden es converteixin en govern”.

Feijóo ha apostat per governs liderats pel PP “amb suports puntuals”, sense que l’extrema dreta entri en els governs autonòmics i municipals. El president de la Xunta de Galícia ha assegurat que “no li agradaria” que hi hagués governs tripartits. “Si necessitem el suport de Vox, el demanarem en la sessió d’investidura”, ha sostingut, i ha fet una defensa de la via andalusa.

Casado no pot deixar-se arrossegar

Per la seva part, el líder dels populars bascos, l’exministre Alfonso Alonso, que acaba d’anunciar una convenció el setembre per marcar perfil propi a Euskadi, també s'ha desmarcat de l'estratègia. “En aquestes negociacions Vox no pot marcar l’empremta ideològica del PP”, ha advertit el dirigent basc en una entrevista a Las mañanas de RNE. En aquest sentit, ha defensat la negociació d’acords “liberals i moderats” amb Ciutadans i oberts al diàleg amb el PSOE, evitant així que els populars es “deixin atreure per altres discursos” que no són els seus.

Alonso ha remarcat que Vox no ha obtingut cap mena de representació al País Basc per un “discurs centralista que ignora la nostra història i les nostres institucions”. I no s’ha estalviat retrets cap a la cúpula estatal, assegurant que, encara que no hagin canviat els principis, “hem estat percebuts com que ens hem allunyat de la centralitat i ens hem escorat”. I ha alertat sobre l’”efecte contagi” de la formació de la formació ultra, que “contamina” l’espai del centre-dreta. “Mereix que fem una reflexió”, ha dit.