Carles Xavier de Borbó-Parma i la seva dona, Anna Maria Cecilia Gualthérie van Weezel, són considerats els reis d’Espanya per la per la branca majoritària del carlisme, que el consideren hereu legítim hereu i titular dinàstic

Tant és així que l’Associació 16 d’abril, que defensa els interessos del carlisme i la recuperació de la memòria històrica del seus fets, noms i idees, anuncia la visita dels “Reis Carles Xavier i Anna Maria” a Barcelona per al proper 8 d’octubre, en ocasió dels “actes de presentació a les Espanyes” del tercer fill de la parella, Carles Enric de Borbó-Parma, considerat l’hereu de la corona ja que té dues germanes grans que, en aplicació de la llei sàlica, no tenen dret a heretar el tron.

Així mateix, l’entitat anuncia que la presentació de l’hereu, nascut a La Haia el 24 d’abril d’aquest 2016, es farà amb un “solemne acte religiós a la Catedral de Barcelona”, ​​després del qual tindrà lloc un “dinar amb la Família Reial”, en que està previst que Carles Xavier pronunciï un discurs.

Hereu dels carlins

Carles Xavier de Borbó-Parma i Orange-Nassau és l’actual titular dinàstic del carlisme com a successor del seu pare, Carles Hug de Borbó-Parma, mort l’any 2010. Nascut el 1970 a Nimega (Països Baixos), a l’octubre de l’any 2000 es va comprometre públicament a recollir l’herència carlina.

L’any 2011, ja mort el seu pare, Carles Xavier va assumir de manera formal les reivindicacions dinàstiques familiars a la Corona de les Espanyes. Per mitjà d’un missatge als carlins, en aquella ocasió Carles Xavier va expressar el seu desig de mantenir-se “fidel als meus avantpassats” amb la intenció de “complir amb els deures i sacrificis que imposa ser avui l’abanderat dinàstic del carlisme”, fent seva l’herència de “Carles V”, és a dir, el germà de Ferran VII que va reivindicar el tron l’any 1833.

Des d’aleshores, Carles Xavier ha participat en diversos actes legitimistes i ha jurat els furs de la Rioja i Navarra com a successor de la dinastia carlina. En aquest últim acte Carles Xavier va utilitzar les llengües castellana i basca.

Defensor del federalisme davant l’independentisme

Malgrat que el carlisme s’associa amb una de les famílies que van donar suport a la rebel·lió militar del 1936, actualment s’ha allunyat del lema tradicionalista i reaccionari ‘Déu, pàtria i furs’ i actualment advoca per idees properes a l’esquerra. És en el marc d’aquest gir ideològic que Carles Xavier s’ha mostrat favorable a una via federalista per resoldre l’encaix de Catalunya a Espanya.