La Fiscalia Anticorrupció ha dut a terme una investigació que conclou que al llarg de 25 anys l'empresa estatal espanyola Defex, dedicada a l'exportació d'armament, va estar pagant suborns a funcionaris de l'Aràbia Saudita.

Així ho avança El Mundo, que assegura que entre 1991 i 2016, quan el govern de Rajoy va liquidar l'empresa davant de la magnitud de l'escàndol que s'acostava, Defex va desviar més de 100 milions d'euros amb la finalitat d'assegurar-se contractes d'exportació.

Es tractaria de la xarxa de corrupció més gran de l'Estat coneguda fins ara,que es calcula que hauria gastat fins a 220 milions d'euros amb destinació inapropiada, entre els quals figurarien onze contractes de venda d'armament amb l'Aràbia Saudita. També s'investiguen contractes a Angola, Egipte i el Camerun.

Sempre segons el mitjà citat, Anticorrupció va remetre dimecres el seu escrit d'acusació per aquesta peça relativa a l'Aràbia, on denuncia diverses pràctiques corruptes en les transaccions comercials internacionals des del 2005 fins al 2014, però amb mencions a un període molt més ampli, que comença el 1991.

Cal recordar que l'Aràbia Saudita, on precisament ara es disputa la final de la Supercopa d'Espanya, és client de l'Estat espanyol en àmbits com les infraestructures —per exemple l'AVE—, i la defensa —per exemple corbetes de Navantia i armament que suposadament s'utilitza en la guerra del Iemen.

Segons el fiscal Conrado Sáiz, ha quedat acreditat que es van pagar suborns a funcionaris saudites en almenys 11 contractes, i que un dels beneficiaris va ser l'agregat militar a l'ambaixada de l'Aràbia Saudita a Espanya entre 2005 i 2014, Al-Shamuary.

Laberint de comissions

El cas és que segons Anticorrupció, els suborns de Defex no serien per assegurar-se contractes directament, sinó per pagar comissions en nom d'empreses privades que eren al seu torn les que aconseguien els contractes. Això fa sospitar a la fiscalia que des de Defex penjava un laberint de comissions estructural, on l'empresa pública espanyola aconseguia els seus beneficis il·lícits tant si participava en la venda com si no.